Šta radi Lokalni koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima Leskovac

LESKOVAC

Lokalni kordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima Leskovac održao je konferenciju za medije povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima i tom prilikom predstavio svoj rad za pet godina koliko postoji.

Predrag Momčilović, član ovog tima, rekao je da je tim imao veliki broj aktivnosti koje su bile preventivnog karaktera, kao i aktivnosti koje su bile usmerene na rad sa konkretnim žrtvama trgovine ljudima ali nije objasnio o čemu se radi.

„Te žrtve su identifikovane od strane Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima iz Beograda. Za pet godina održan je i veliki broj tribina gde je obuhvaćeno preko 2500 učenika i profesora u skoro svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Leskovca, održane su tribine u romskim naseljima, organizovana je izložba fotografija sa temom trgovine ljudima, organizovane su projekcije filma „Sestre“ i „Posmatrači“ koji obrađuju ovu pojavu. Članovi tima bili su učesnici na skoro svim lokalnim tv stanicima i drugim medijima u kojima su ukazivali na fenomen trgovine ljudima. Preventivnim aktivnostima smo se trudili da, prvenstveno decu, obučimo da prepoznaju ovu pojavu. “

Ana Stojković, pomoćnica gradonačelnika Leskovca, istakla je da je trgovina ljudima globalni fenomen koji pogađa sve zemlje sveta.

„Naša zemlja, nažalost nije izuzeta od ovog gnusnog čina, koji podrazumeva da se neka osoba liši slobode u cilju ekspoloatacije i to se uvek odvija upotrebom sile, pretnje, prevarom, otmicom ili na neki drugi način. Grad Leskovac je u cilju sprečavanja trgovine ljudima 2013. godine formirao Lokalno kordinaciono telo za borbu protiv trgovine ljudima sa ciljem osnažavanja partnerstva u sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv ljudima za borbu koji zajednički sprovode Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i ministartstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije u partnerstvu sa deset gradova i opština u Srbiji.“

Lokalni kordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima Leskovac je dobio poziv od „Međunarodnog komiteta spasa“, međunarodne humanitarne organizacije, da učestvuje u dvoipogodišnjem projektu koji će se odvijati sa svim lokalnim timovima koji su aktivni i rade na nivou cele srbije po pitanju borbe protiv trgovine ljudima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare