Šta planira “Vodovod”?

LESKOVAC

Leskovački Vodovod, jedno od najuspešnijih javnih preduzeća u gradu ima ozbiljne planove za nastavak investicija u izgradnju mreže, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i modernizaciju sistema distribucije i nadzora. Neke je moguće realizovati u ovoj, a dobar deo aktivnosti spada u srednjoročne i dugoročne, pa će biti sprovodjene i narednih godina.

Finansijsko upravljanje i kontrola, za svako radno mesto pojedinačno, trebalo bi da obezbede postizanje cilja kome sve razvijene organizacije teže, a to je da se od svakog zaposlenog, uz obezbedjivanje dobrih radnih uslova, izvuče maksimum.Ovo nije ni lako, ni jednostavno, smatra direktorka Kosara Ilić, ali taj posao, koliko god napora i vremena zahtevao, ustvari je zalog za budućnost i predstavlja jedan od najozbiljnijih ciljeva ”Vodovoda” u ovoj godini.

Ilić najavljuje je i druge:

“Planirali smo izjednačavanje tarifa prema različitim kategorijama potrošača i stručno jačanje preduzeća. Uskoro ćemo, zbog prirodnog odliva, ostati bez važnih stručnjaka u ovoj oblasti, a mladi, obrazovani ljudi, poseduju teorijsko, ali ne i praktično znanje. Bez obzira na Zakon o zabrani zapošljavanja, naša je obaveza, ali i potreba, da mlade stručnjake obučavamo, jer im je potrebno od dve do pet godina da potpuno usvoje znanja iz oblasti mašinstva, hidro-gradjevinarstva, elektrotehnike… Za početak ćemo ih zapošljavati na odredjeno vreme, a potom, za one koji se pokažu i dokažu, tražiti odobrenje od države i grada, da ostanu u ”Vodovodu””, objašnjava ona.

Od planova za 2018. godinu ističe i jačanje svesti o značaju očuvanja životne sredine, obnovu standardizacije usluga, podršku ”Vodovoda” svim kapitalnim investicijama grada, kao što je to bilo i do sada.

Srednjoročnim planom, kojim je obuhvaćen period do kraja 2o19. godine, predvidjeno je proširenje  kanalizacione mreže, u okviru ORIO programa, puštanje u rad Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i nove investicije u rezervno izvorište:

“Uradili smo kompletnu dokumentaciju i sproveli proceduru za njegovo aktiviranje. Svake godine ulažemo ogromna sredstva u održavanje rezervnog izvorišta, a očekujem da će nam ove godine i grad za te namene pružiti finansijsku podršku, jer u cenu vode nije uračunato održavanje dva izvorišta snabdevanja. Sada svi koristimo vodu iz Barja, ali smo u obavezi da održavamo rezervno izvorište, što nimalo nije jeftino, pa se zahvaljujem gradu što ima razumevanja za ovu našu potrebu”, objašnjava.

U dugoročni plan, do 2o22. godine, ulazi nastavak izgradnje severnog kraka vodovoda i priključenje na mrežu potrošača iz još 12 sela.

Prema rečima direktorke Ilić, ”Vodovod ” teži ka tome da od Barja napravi regionalni vodosistem, što sada nije slučaj, a kapaciteti to i dozvoljavaju i nameću.

Nastavak ulaganja u Fabriku vode u Gorini i briga o čitavom postrojenju, dugoročan je i vrlo važan zadatak preduzeća:

“Kontrolišemo sve što se dogadja oko Barja, počev od seče drveća, pri čemu redovno saradjujemo sa šumarskom inspekcijom. Svake godine čistimo akumulaciju, a na ruku nam ide i to što na tom delu gradske teritorije  ne živi mnogo ljudi, jer novih naseljavanja nema. Nema, takodje, ni razvijene poljoprivredne proizvodnje, tako ne moramo da strahujemo od rastvaranja djubriva i pesticida u zemlji, koji sa kišnicom mogu da dospeju u akumulaciju.

Direktorka Kosara Ilić veruje da će ”Vodovod” ove godine, prema planovima, poslovati pozitivno i ostvariti dobit od oko jednog i po miliona dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mila
Mila
6 godine pre

Da li bi neko iz Vodovoda mogao da resi problem u Nemanjinoj ulici gde se po članu domaćinstva plaća 900 dinara? Za četvoročlanu porodicu voda je skuplja od struje. U celom gradu računi se kreću oko 250-350 po članu domaćinstva a u Nemanjinoj 3 i 5 iznose 900 dinara mesečno! Dodali smo i vodomere i sve pokušali ali iz Vodovoda kažu da nam je tolika potrošnja što je nemoguće jer se radi o maloj stambenoj zgradi. Nemamo baštu, ne peremo ni kola ni tepihe, slavine nam ne cure. Ranije je izgovor bio havariija na ulici a sada ni toga nema. A plus mi godinam bar jednom nedeljno nemamo vodu, a ipak, po Vodovodu, trošimo najviše u Srbiji!

menjajte vodovodne cevi unutar zgrade
menjajte vodovodne cevi unutar zgrade
6 godine pre
Odgovori  Mila

Trula mreza u zgradi. I organizam star 50 godina se pokvari. Mi smo promenili komplet cevi u zgradu. Resen problem. Jedino ako imate prazne stanove u kojima neprekidno curi voda ili starija lica koja ne vide i ne cuju da im cure cesme, vodokotlici i dr.Upravnik zgrade da udje u svaki stan zgrade i proveri ispravnost vod.uredjaja

Radnicko
Radnicko
6 godine pre
Odgovori  Mila

Tako smo i mi placali po 2000 din mesecno za vodu dve godine da bi prosle zime pukla cev sami morali i to da platimo da se popravi i od tada racuni po 660 din za 5 clana.Problem je sto su cevi stare i u zemlji cure a vi to nevidite ali morate da platite nazalost