Šta je novo u fudbalskoj zoni “Jug”?

LESKOVAC-VLASOTINCE-VRANJE-NIŠ

Fudbalske prilike u mnogim klubovima se menjaju, i to skoro svake godine. Leskovačka Dubočica pre više godina bila je stabilan drugologaš u bivšoj SFRJ, baš kao i malo Vučje sa istoimenim klubom. Za vreme Jovana Stojanovića ,,Pajse” vlasotinačka fudbalska ,,Rosulja” je bila najfudbalskiji grad u Prvoj ligi Srbiji, kao i Moravac Orion iz Mrštana, što je bilo delo predsednika i glavnog finansijera Jovana Stankovića. Kako je fudbalska igra nepridvidiva, sasvim je izvesno da bez dobre potpore društvene zajednice ili pojedinaca koji bi omogućili preko potrebnu finanasijsku pomoć nema ni rezultatskih uspona.

Zonski stepen takmičenja pre desetak, pa i više godina unazad bio je izuzetno kvalitetan rang gde su se nadmetale ekipe iz cele jugoistočne Srbije od Kladova pa do granice sa Severnom Makedonijom. Ta takva zona se zvala Niška zona. Mnogi se sećaju kvalitetnih utakmica, renomiranih klubova sa dugom fudbalskom tradicijom i sjajnih pojedinaca i fudbalskih znalaca u najvećem broju ekipa.

Stadioni su bili puni mnogobrojnih obožavalaca fudbala i to podjednako u Leskovcu, Vranju, Nišu, Zaaječaru, Vlasotincu…

Već nekoliko godina zone se prave, po pravilu, fudbalskih moćnika i interesa (ne)fudbalskih radnika, koji bi da udovolje pojedincima i moćnicima da njihov klub iz najniže seoske lige igra u zonskom stepenu takmičenju. Ali se mora priznati da su današnje okolnosti oko nas i u vremenu u kome živimo potpuno drugojačije od vremena pre, recimo tri decenije pa i više. Privreda je radila punom svom snagom, mnoga preduzeća bili glavni finansijeri klubova, kao i opštinske vlasti. Tako je vranjski Jumko imao potporu u istoimenoj firmi, Vulkan iz Niša, Vinerbroker iz Niške banje, Rudar u Aleksinačkim rudnicima, Timok u zaječarskom Kristalu, leskovački Lemind, Leteks zatim Pobeda, pa GIK…
U sadašnjoj zoni ,,Jug” za prvenstvene bodove, od prvog narednog vikenda, boriće se čak sedam klubova sa teritorije Jablaničkog okrug, i to:
Mladost 1959 – Vinrce
Sloga – Leskovac
Pusta reka – Bojnik
Radan – Lebane
Jablanica – Medveđa
Jedinstvo – Gornje Stopanje
Plantaža – Donje Stopanje

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare