Šta će da radi kancelarija Nacionalnog saveta Albanaca u Medvedji

MEDVEDJA

Kancelarija Nacionalnog saveta Albanaca je u Medveđi trebalo da se otvori mnogo ranije ali je ipak bolje i sad nego nikad, smatra dugogodišnji prvi čovek albanske Partije za demokratsko delovanje (PDD) u ovoj opštini i nekadašnji zamenik predsednika Skupštine opštine Fljorim Sahiti .

„Otvaranje ove kancelarije je od velikog značaja za Albance koji žive u Medveđi, pogotovu kada se suočavaju sa problemima u vezi fiktivnih adresa i raznih drugih problema. Ta kancelarija ima zadatak da prikuplja obaveštenja i sva rešenja ljudima kojima su oduzete adrese i sada nemaju nikakvu dokumentaciju“, rekao je Sahiti za JUGpress.

Na naše pitanje da li ova kancelarija može da pomogne  i u drugim oblastima i koji su problemi koje Albanci u Medveđi imaju osim ovih sa fiktivnim adresama, Sahiti kaže  da su „drugi prolemi isti kao i problemi Srba koji ovde žive“.

„ Nema posla, nema nijedne fabrike koja radi, situacija je teška, a epidemija kovida je dodatno otežala život u Medveđi. S tim što Albanci imaju i problem sa ovim fiktivnim adresama i ne mogu da ostvare svoja prava da imaju ličnu kartu i boravak u opštini Medveđa“.

Pitali smo ga kako gleda a to da niko od predstavnika lokalne vlasti iz Medvedje nije bio na otvaranju te kancelarije.

Sahiti je rekao da je to „malo čudno , znajući da je Nacionalni savet Albanaca u Srbiji formiran uz pomoć države“.

„ Svaka manjina ima svoj Nacionalni savet, a meni je bilo čudno da niko nije od predsednika opštine ili njegovih saradnika nije video za shodno da dođe i da bude prisutan. Makar su mogli i telefonski da se informišu“, rekao ej Sahiti.

Kancelarija Nacionalnog saveta Albanaca je u Medvedji otvorena u petak a svečanosti organizovanoj povodom toga su prisustvovali predsednik Nacinalnog saveta Ragmu Mustafa, poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi, predsednik Skupštine opštine Bujanovac Enver Ramadani, zamenik predsednika opštine Bujanovac Šćiprim Musliu

.

“Baš kao što smo obećali pre dve godine, kada smo preuzeli vođstvo Albanskog nacionalnog saveta, sad smo svečano otvorili kancelariju Albanskog nacionalnog saveta u Medveđi . Medveđa treba da ujedini sve i sve nas da se ujedinimo za Medveđu. Medveđa pripada ljudima Medveđe, to je naša kolektivna savest. Nezaposlenost, siromaštvo, nedostatak investicija i nedostatak perspektive imaju zajedničkog imenioca. Strukturna diskriminacija ima adresu u institucijama koje pasivizuju adrese (prebivalište) . Ova kancelarija je u službi građana Medveđe a posebno pripadnika albanske nacionalne manjine“, rekao je Ragmi Mustafa za JUGpress.

Dodao je da će se kancelarija baviti aktivnostima „iz delokruga zakonskih nadležnosti Nacionalnog saveta a posebno pasivizacijom adresa  i depopulacijom, kao i ostvarivanjem prava građana uopšte. Kancelarija ANS-a je jedna od retkih koja je otvorena na regionalnom nivou u ovoj opštini uz podršku vršioca dužnosti ministra za spoljne poslove i evropske integracije  Albanije Genta Cakaja“, rekao je Mustafa.

On je dodao i da predstavnici lokalnih vlasti Medveđi nisu hteli da ustupe neki javni prostor za ovu kancelariju.

Nacionalni saveti nacionalnih manjina u Srbiji su osnovani u skladu sa zakonima Republike Srbije koja i orgnaizuje izbore za njih.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare