Srpsko IT tržište: Broj oglasa u padu, sve više se traže mediori

NIŠ

Broj oglasa za IT pozicije u prvom kvartalu 2023. godine je manji za čak 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su najnoviji podaci sajta HelloWorld.rs. Ovo je iznenadilo mnoge posmatrače tržišta, s obzirom da je prethodna godina bila obeležena visokom tražnjom za IT stručnjacima i brzim rastom industrije, navodi se u saopštenju sajta HelloWorld.rs.

„ Detaljnija analiza, međutim, pokazuje da se u 2023. godini traži manji broj senior IT stručnjaka u odnosu na prošlu godinu, dok su mediori postali prioritet poslodavcima. Prema podacima sa sajta HelloWorld.rs, u prvom kvartalu 2023. godine, čak 64 odsto svih oglasa upravo je namenjeno mediorima, 18 odsto seniorima, dok su ponude za juniore činile 15 odsto svih oglasa. U poređenju sa prošlom godinom, udeo oglasa za seniore se smanjio za 5 odsto, dok se udeo oglasa za juniore povećao za 7 odsto“, navodi u saopštenju Marko Vučetić, PR menadžer sajta HelloWorld.rs .

                            Što se tiče najtraženijih pozicija u 2023. godini, na prvom mestu se nalaze Software Developeri, što nije iznenađujuće s obzirom na njihovu važnost u razvoju softverskih rešenja. IT Help Desk/Support pozicija se takođe nalazi na visokom drugom mestu, dok su System Administrator/Engineer, Frontend Developer i DevOps System Administrator/Engineer na trećem, četvrtom i petom mestu, stoji u tekstu.

                           „Kada se uzmu u obzir plate navedene na HelloWorld.rs, vidljivo je da su one ostale na istom nivou kao i prethodnih godina. Ipak, primećuje se da su Software developeri i u 2023. godini i dalje najplaćenija grupa IT stručnjaka“, dodao je Marko Vučetić .

                           Kada je reč o tehnologijama, JavaScript je najtraženiji programski jezik u prvom tromesečju 2023. godine, dok su SQL, Git, Linux i Agile takođe visoko rangirani na listi najtraženijih tehnologija.

                          „Takođe, analiza sajta HelloWorld.rs pokazala je i da je značajan broj žena u potrazi za poslom u IT sektoru. Svaki četvrti kandidat koji traži posao na našem sajtu je žena. To samo potvrđuje da je sve veći broj njih zainteresovano da napravi karijeru u IT sektoru. Rast broja žena u IT-ju je izuzetno pozitivan trend i pokazatelj da se polako smanjuje rodna nejednakost u ovoj industriji“, navodi Marko Vučetić, PR menadžer sajta HelloWorld.rs. (kraj) VP/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare