Srpskim autorima tri nagrade na prvom Strip konkursu o Balkanu

LESKOVAC

U finale Međunarodnog konkursa za istorijski strip „CAN for Balkans“ ušlo je 27 autora iz Belgije, Bugarske, Severne Makedonije, Rumunije, Srbije, Ukrajine i Kine. Svi odabrani stripovi kreirani su specijalno za ovaj konkurs. Pored umetničkog kvaliteta i istorijske dokumentacije, važni kriterijumi za ocenjivanje bili su originalnost i način na koji je tema ispoštovana, a posebno izbor tema sa porukama pomirenja, mira i poverenja, tolerancije i poštovanja.

Prva nagrada pripala je rumunskom umetniku Jonucu Popeskuu sa radom „Balkan zauvek“. Kosta Milovanović je osvojio drugu nagradu sa stripom „A tri prijatelja su…“, inspirisanim sopstvenim životom, sa početka građanskog rata (1991), koji ga je zatekao u jugoslovenskoj mornarici. Treću nagradu dobio je strip „Vetar“, autora Marjana Milanova (scenario) i Srdana Todorovića (crteži), sa temom inspirisanom tragedijama bitaka na srpsko-bugarskoj granici u zimu 1915. godine. Međunarodni žiri dodelio je i pet specijalnih priznanja: Aljoša Tomić i Dragan Stokić Rajački (Srbija) za rad „Deda Roga“; Maksimilijen Van de Vile (Belgija) za delo „Tuzla“; Slavica Kupenkova (Severna Makedonija) za delo „Odiseja”; pomenutu nagradu posvećenu Rumuniji dele Valentin Jonesku sa delom „Druže Rakija“ i Vlad Forsea sa delom „Balkanski humor protiv sveta“.

Međunarodni žiri činili su prof. Adrian Ciorojanu (Rumunija), istoričar, diplomata, autor strip scenarija i univerzitetski profesor, prof. Ardian Isufi (Albanija), umetnik, dekan Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Tirani (2016-2020), Etjen Šreder (Belgija), poznati scenarista i strip autor, Dražen Kovačević, jedan od najznačajnijih strip umetnika u Srbiji i Tome Trajkov, promoter stripa iz Severne Makedonije.

Nagrađeni radovi, kao i oni koje je žiri prihvatio u finalnom izboru (ukupno 141 tabla) biće prvi put predstavljeni u oktobru na Međunarodnom festivalu istorijskog stripa u Brašovu. Nakon toga izložba se seli u Tiranu (novembar), Brisel (decembar), a sledeće godine, u februaru, biće u Leskovcu i Velesu (mart).

Inače, projekat „CAN for BALKANS – Comics Alliance Networking for Balkans“ jedan je od 13 podržanih projekata poziva „Jačanje kulturne saradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija na Zapadnom Balkanu“ u okviru programa Kreativna Evrope i implementiraju ga Istorijski muzej okruga Brašov (vođa projekta), Narodni muzej Albanije, Muzej stripa Brisel – Belgijski strip centar, Strip centar Makedonije (Severna Makedonija) i Udruženje ljubitelja stripa i pisane reči ”Nikola Mitrović Kokan” (Srbija).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare