SRPSKI I AMERIČKI VOJNICI ZAJEDNO RENOVIRAJU ŠKOLU I VRTIĆ

BUJANOVAC

 

Renoviranje Muzičke škole I Dečjeg vrtića u Bujanovcu je zajednička akcija pripadnika srpske I američke vojske a u okviru projekta medjudržavne vojne saradnje Republike  Srbije sa Nacionalnom gardom Ohajo, rekao je za JUGpress  potpukovnik Goran Stanković koji je uključen ispred Vojske Srbije.

 

“Na ovu ideju smo došli još prošle godine i ta ideja je sazrevala, razvijala se u saradnji sa lokalnom samoupravom u Bujanovcu. Određena su dva objekta koja su bila  najugroženija, odnosno kojima je bila potrebna obnova. Sem ovoga,  Muzička škola i Dečji vrtić u Bujanovcu su odabrani I zato što je ovo multinacionalna sredina”, rekao je Stanković.

Bujanovac pukovnik Goran Stankovic

On je dodao da ove dve ustanove pohađaju sva deca koja žive na teritoriji opštine Bujanovac,  i Srbi i Albanci i Romi .

 

U akciju renoviranja ove dve ustanove učestvuje po četrdeset pripadnika  Nacionalne garde Ohajo i  pripadnika  Vojske Srbije.

„Imamo veoma dobru saradnju, timovi su mešoviti, po dvojica vojnika iz Vojske Srbije, dvojica ili trojica iz Nacionalne garde Ohajo u zavisnosti od specijalnosti koju rade, da li su električari, vodoinstaleri, fasaderi. Zajedno radimo, učimo jedni od drugih. Neke nove stvari su oni naučili od nas, mi smo neke druge stvari naučili od njih“, objašnjava Stanković.

Radovi su počeli 3. avgusta, planirani rok je završetka je 20. avgust kada će biti Muzička škola I dečji vrtić biti svečano otvoreni i dati na upotrebu.

 

Bujanovac renoviranje4 Bujanovac renoviranje 2 Bujanovac renoviranje1 Bujanovac renoviranje3

Stanković kaže da će saradnja izmedju dve vojske biti nastavljena I kroz ovakve projekte  ali I da ovo nije prvi put da zajedno rade u Srbiji.

Pre ovoga u Bujanovcu realizovani su ovakvi  projekat u Kraljevu, Prokuplju i Soko Banji.

 

Zastavnik prve klase Majkl Hol kaže za JUGpress  da je ovo “ ovo veoma važan projekat” i da on „vraća poverenje stanovništva u Vojsku Srbije“.

 

„U razgovoru sa ljudima u Bujanovcu čuo sam da su veoma zadovoljni jer vide saradnju vojske Republike Srbije sa Nacionalnom gardom Ohajo. Projekat je važan jer se vraća poverenje u vojsku Republike Srbije, kao i što se stiče poverenje u vojsku SAD“, ističe Hol.

Bujanovac yastavnik prve klase Majkl Hol

„Ideja je došla iz saradnje između dveju vlada. Ovo nije prvi projekat koji se ovde realizuje. Mi smo pomogli u renoviranju škole u Kraljevu koja je oštećena u zemljotresu“, dodao je Hom.

On veruje da je ovo samo početak saradnje .

„ Imao sam prilike da obiđem i projekte koji su u prošlosti realizovani. U razgovoru sa ljudima sam čuo da su oni veoma zadovoljni i da su ti projekti veoma važni  za život i rad zajednice“, rekao je Hol.

 

Major Greg Devor je glavni inženjer na ovim projektima

„Na ova dva objekta, na objektu Muzičke škole i objektu Dečjeg vrtića, zamenjeni su krovovi, rađeni su molersko-fasaderski radovi, zamenjena je kompletna električna instalacija, ugrađene su štedljive sijalice. Stavljena je izolacija na muzičkoj školi, zamenili smo krov, tako da će objekti izgledati potpuno drugačije“, rekao je on za JUGpress.

Bujanovac  major Greg Devo

Sem radova na rekonstrukciji vojnici su zajedno popravili i oštećene dečje klackalice i igračke.

 

„Ovaj projekat umnogome prevazilazi samo poslove na renoviranju i njegov značaj je , suštinski, mnogo veći“, rekao je za JUGpress  koordintor opštine Bujanovac na projektu Nedžat Behljuli.

„Realizacija ovog projekta j specifična zato što po prvi put u Bujanovcu zajedno rade vojske Srbije i Amerike. Imali smo mi u Bujanovcu različite donatore ali nikad do sada nije bio slučaj da implementatori budu ove dve vojske. Zato je projekat višeznačan.

Ne samo to što dobijamo dva renovirana objekta,  koja će koristiti našoj deci, ovo je i mehanizam za vraćenje poverenja  izmedju stanovništva i Vojske Srbije i Garde Ohajo. Zato se mi i mnogo radujemo što se ovakav projekat realizuje kod nas“, rekao je Behljuli.

Kaže da su gradjani „oduševljeni“ kad vide američke uniforme na terenu.

„ Malo im je čudno što je Vojska Srbije u takvoj kombinaciji ali sve više njih to prohvata kao normalno“.

Behljuli kaže da pripadnici Vojske Srbije rade i u albanskim školama i da  lokalni Albanci „ počinju da ih gledaju normalno i komunikacija je normalna i svakodnevna“ i podseća da je od oružanih  sukoba na ovom području „ipak prošlo petnaest godina“.

On kaže da je „ovo samo početak“ i da postoje planovi i razgovori za nastavak ovakvih projekata u Bujanovcu.

Smatra posebno značajnim „odličnu saradnju“ pripadnika Vojske Srbije i Garde Ohajo.

„Oni su sajedno smešteni u Vojnoj bazi JUG, zajedno jedu, spavaju, vežbaju , rade i zato je ovaj projekat višeznačan“, dodao je Behljuli.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
ivica soušek
ivica soušek
8 godine pre

Modificirana DEMAGOGIJA !? Drveno željezo !? Vrući led !? Poslije će jedni svirati, a drugi igrati ( plesati) !? Ulazak kroz prozor da bi se izbacivalo kroz velika vrata. …!? Treba se konzultirati sa Russima dok ne bude dockan…!? U koju će školu……ići velebrojna Hrvatska, Češka, Ruska….i ina djeca…!?