Srpska pravoslavna crkva odlikovala predsednika Skupštine GO Medijana

NIŠ

Profesora  dr Žarka Rankovića jednog od najcenjenijih srpskih infektologa, donedavnog direktora Infektivne klinike u Nišu i aktuelnog predsednika Skupštine Gradske opštine Medijana, Srpska pravoslavna crkva odlikovala je Ordenenom Svetog kralja Milutina za, kako je navedeno u obrazloženju, “delatnu ljubav prema Svetoj majci Crkvi, naročito pokazanu uređenjem i opremanjem bogoslužbenog prostora na Infektivoj klinici Kliničkog centra u Nišu”.

“Njegova Svetost Patrijarh Srpski Gospodin Irinej, koji je tada još bio episkop Niški, imao je veliku želju, koju je podelio samnom, da se u sklopu Kliničkog centra Niš izgradi jedan molitveni prostor –paraklis, kako bi naši pacijenti i njihovi najmiliji mogli da se pomole Bogu, kaže prof. dr Žarko Ranković. Na klinici smo imali jednu otvorenu terasu koja nije služila ničemu, pa sam zamolio Oca Rašu da pogleda taj prostor i kaže da li bi bilo prikladno da se preuredi, što je on i učinio”, kaže profesor Ranković i dodaje da je nakon saglasnosti Oca Raše zatražio blagoslov tadašnjeg episkopa Niškog Jovana i uz veliku pomoć Gradske opštine Medijana 2011.godine Klinički centar u Nišu dobio je svoj jedini molitveni prostor. Paraklis je osveštan 14.11.2011.godine, a Infektivna klinika u Nišu od te godine svakog 25.novembra slavi slavu Svetog Jovana Milostivog.

Prof. dr Žarko Ranković kaže da zaista poštuje crkvu, veru i tradiciju i naglašava da ako čovek ne poštuje svoje, ne može ni tuđe. Prof. dr Žarko Ranković jedan je od najboljih infektologa u Srbiji, za koga pacijenti kažu da je, osim što je dobar lekar, prvenstveno dobar čovek.

Na sednici Sinoda SPC 15. novembra prošle godine doneta je odluka da se prof.dr Žarku Rankoviću dodeli Orden Svetog kralja Milutina.

Inače, on je jedan od retkih lekara u Srbiji koji je poneo ovo visoko priznanje Srpske pravoslavne crkve.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare