Srpska i ruska istorija, kultura, običaji i tradicija u Slovenskom mozaiku

NIŠ

 Završen međunarodni projekat zbornika istraživačkih radova „Slovenski mozaik“ u kome je učestvovala i OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša. Zbornik je nastao kroz ruski projekat, između OŠ № 11 iz Šuje Ivanovske oblasti, Ruska Federacija, i OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša. Cilj rada na zborniku je upoznavanje učenika širom Srbije i Rusije sa različitim temama, u cilju proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije, kaže Đorđe Bojanić, profesor istorije u OŠ „Bunamjski heroji“.

                                „Ovaj zbornik nema komercijalne svrhe, besplatno je dostupan svim ljubiteljima slovenskih kultura. Zbornik radova nije politički angažovan, ima kulturološku orijentaciju. Dela čiji su autori učenici iz Srbije prevedena su i na ruski jezik. Svrha ovog zbornika, odnosno učeničkih radova, je istraživanje istorije i kulture naroda Rusije i Srbije, zemalja slovenskog sveta, rusko-srpskih odnosa“, objašnjava Đorđe Bojanić.

                                  Rukovodioci istražavačkog rada učenika su profesori istorije i književnosti, Aleksandar Muravjov  i Širšova N. J. iz ruske škole, Đorđe Bojanić, profesor istorije, Marija Ristić, profesor istorije, Nataša Mioković, profesor srpskog jezika  i Aleksandra Savić, profesor srpskog jezika.

                                „Radovi na izdavanju naših učenika i njihovih vršnjaka iz Srbije uspešno su završeni.  Deca, autori zbirke, nadaju se da će njihov rad biti nastavljen u pravcu daljeg poznavanja Slavjanskog sveta“, kazao je istoričar Aleksandar  Muravjov iz ruske škole čiji su učenici sarađivali na izradi zbornika.

                                On se zahvalio svim kolegama koji su sa svojim učenicima učestvovali u izradi zbornika, a posebno  profesorima istorije i srpskog jezika kao i učenicima  iz škole „Bubanjski heroji“ na uspešnom radu na proučavanju kulture i istorije Rusije i Srbije, naroda slovenskog sveta. Zahvalnost za uspešno realizovan projekat uputio je di direktorki škole u Nišu Verici Radenković kao i  istoričaru Đorđu Bojaniću  za ogroman rad. 

                               „Ovo je prva zajednička zbirka učeničkih  radova u praksi obrazovnih odnosa  osnovnih škola naših zemalja“, kazao je Muravjov .

                               Dugogodišnja saradnja sa ruskim školama traje već duži niz godina, a plod te zajedničke saradnje su dvadesetak tematskih dokumentarnih filmova,  čime se svi učesnici u ovoj saradnji ponose.

                                „U proteklih osam godina mnogo toga je urađeno kroz rusko-srpsku međunarodnu saradnju, koja traje i dalje kroz korelaciju predmeta istorija, veronauka, geografija, srpski jezik, muzičko i likovno, kao primer dobre prakse“, naglašava Đorđe Bojanić.

                               U izradi zbornika učestvovali i mnoge javne ličnosti i naučnici iz Srbije i Niša, a prilozi kao što su „Stari Niš u delima Stevana Sremca“, „Prijatelju, dobro došao u moj rodni grad Niš“, „Prva srpska knjiga“,učenika iz Niša kao i „Rusija i Srpska pravoslavna crkva u 16.i 17. veku“,“A. S. Puškin i Srbija“, „Gospodar električne energije Nikola Tesla“, ruskih učenika, samo su deo onoga što se nalazi u zborniku „Slovenski mozaik“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare