Srpska himna i škole na albanskom

BUJANOVAC

Nametanje politike intoniranja državne himne u školama samo produbljuje segregaciju, rekao je danas za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa.

„Današnja himna Republike Srbije (poput grba i zastave) ne predstavlja nevećinske zajednice, a još manje Albance Preševske doline a i za mnoge društvene grupe : etničke, kulturne, društvene, rodne itd”, dodao je Mustafa.

“ Učenici u Preševskoj dolini i dalje su lišeni osnovnog prava na dostojanstveno obrazovanje i lišeni su srednjoškolskih udžbenika, a ciklus nabavke udžbenika za osnovne škole još nije završen”, rekao je Mustafa .

“Iako se ova odluka čini mi se da je za domaću upotrebu kako bi se izbegli stvarni problemi građana, takođe je u duhu političkog i kulturnog mentaliteta ove Vlade koja nastavlja staru politiku novim pojmovima, poput “srpskog sveta”, dodao je on.

Mustafa je juče na fejsbuku pozvao direktore škola da  “podnesu ostavke ako nisu spremni da zaštite nacionalni I kulturni identitet”.

Izvori JUGpressa u školama na albanskom jeziku u Bujanovcu tvrde da je himna ipak bila u većini njih ali da nije emitovana u školama u Preševu.

“Kako sam bio informisan himna se nije intonirala u školama u kojima se nastava izvodi na albanskom”, rekao nam je Mustafa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare