Srednjoškolci Vlasotinca i Skoplja “grade mostove”

VLASOTINCE

U okviru međunarodnog projekta ,,Gradimo mostove” učenici  SUGS „Kočo Racin“ iz Skoplja posetili su svoje vršnjake iz Gimnazije „Stevan Jakovljević“ u Vlasotincu.
 – Prošle godine je potpisan memorandum o saradnji. Ovo je prva razmena učenika i uzvratna poseta, jer smo mi bili u Skoplju u decembru. U Vlasotincu je trenutno 12 učenika i troje profesora – objasnila nam  je prof. Biljana Pipović.
 Skopljanske srednjoškolce predvode istoričar Boban Georgijevski, Robert Nestorovski, profesor fizičke kulture  i Liljana Stojanovska, profeskorka makedonskog jezika.
Gosti su prvo posetili izložbu u Galeriji Narodne billioteke „Desnaka Maksimović“, a reč je o fotografijama koje su uradili Vlasotinčani prilikom obilaska Skoplja. Turistička organizacija Opštine Vlasotince poslužila je prisutne tadicionalnom slavskom hranom. U ime domaćina dobrodošlicu je poželeo Dragiša Pop Ilić, direktor gimnazije, koji je zahvalio na poseti i poželeo prijatan boravak učenicima i profesorima.
O vezama između Srba i Makednonaca u prošlosti govorio je profesor Saša Stanković sa posebnim osvrtom na Vlasotinčanina Hristifora Crnilovića.
– U međuratnom periodu Crnilović je bio profesor likovnog u Skoplju, a od posebnog je značaja  što je on i u Makednoniji sakupljao etnografsku građu, koja se danas čuva u Manakovoj kući u Beogradu i najveća je takva zbirka na Balkanu -pojasnio je profesor Stanković.
Posle su domaćini prošetali sa gostima Vlasotincem. U crkvi su saznali da je nju izgradio majstor Andreja Damjanov iz Velesa, koji je između ostalog gradio i Crkvu Svete Bogorodice u Skoplju.
Goste je posebno oduševio pogled sa Starog groblja i šetnja pored Vlasine, a sa znatiželjom su slušali priče o Šurdi i pesmi „A sad adio“ iz serije Vruć vetar.


Drugi dan boravka srednješkolci iz Skoplja bili su u Centru za stručno usvaršavanje u obrazovanju Leskovcu, dramsku radionicu odražala je  Ivona Ranđelović iz Jezičkog studija Beyond English. U večernjim satima u sredu  je organizovan kviz i rok koncert gimnazijalca u kafiću Parma uz pomoć Udruženja Sevap. Za četvrtak su planirane sportske aktivnosti u Hali sportova u Vlasotincu.  
„Produžavamo saradnju između naših škola kako što smo planirali i na početku. U istom duhu nastavićemo i u budućnosti. Puno zahvaljujem svima angažovanim u ovom prijateljskom i obrazovnom poduhvatu, a posebno direktoru gimnazije i koleginici Biljani Pipović kao inicijatoru projekta. Hvala svima – izjavio je Boban Georgijevski, istoričar i zamenik direktora SUGS „Kočo Racin“ iz Skoplja

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare