Srednjoškolci predstavljaju svoje kompanije na 5 regionalnih takmičenja

NIŠ

Od 11. do 15. aprila srednjoškolci širom Srbije imaće priliku da prikažu koje su proizvode i usluge razvili u okviru svojih učeničkih kompanija, dok će članovi žirija ocenjivati njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.                               

Više od 280 učenika iz 41 škole i 30 gradova će tokom 5 regionalnih onlajn takmičenja „odmeriti snage“ sa svojim vršnjacima, a najboljih 20 učeničkih kompanija učestvovaće na nacionalnom finalu u Beogradu, od 22. do 24. maja. Najbolja učenička kompanija na nacionalnom nivou predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Estoniji.

                             Na regionalnom takmičenju jugoistočne Srbije predstaviće se 13 kompanija iz Niša, Leskovca, Pirota, Zajačara, Svrljiga  i Kuršumlije.

                             Niš će na takmičenju predtsvaljati učeničke kompanije  ADET  iz  Ekonomske škole.Učenici kompanije su osmislili  koncept tematskog turizma u okviru etno sela, sa ciljem negovanja nematerijalne srpske kulturne baštine i zadovoljavanja potrebe turista za aktivnim odmorom. Tu je još i kompanija  LECTIO , takođe iz  Ekonomske škole u Nišu. Ova kompanija obezbeđuje onlajn nastavni sadržaj na svom youtube kanalu, kao pomoć učenicima pri učenju. Iz ove škole je i kompanija RESEED a u centru pažnje im je proizvodnja i prodaja sadnica ugroženih endemičnih biljnih vrsta – rtanjskog čaja i žalfije. RIFIUTO ORGANICO iz iste škole  uzgaja i prodaje gljive nastalih odvajanjem i izolovanjem organskog otpada.

                            Iz Pravno-poslovne škole u Nišu takmiči se kompanija  MIDNIGHT čiji se članovi bave dizajnom, izradom i prodajom planera koji su prilagođeni individualnim potrebama korisnika.

                            Na takmičenju učestvuju i dve učeničke kompanije iz Leskovca,  TG CENTAR  iz  Tehničke škole „Rade Metalac“, Leskovac. Oni će se predstaviti modelom edukacije i pružanje pomoći pri učenju preko posebne onlajn platforme.  Iz Leskovca je i kompanija  EKO PARK  iz Tehničke škole „Rade Metalac“, koja se bavi proizvodnjom  eko tabli – bilborda sa senzorima i kamerama koji obaveštavaju o različitim  vidovima zagađenja javnih površina.

                          Učenička kompanija ASTER, Ekonomsko-tehnička škola, Kuršumlija, predstaviće se proizvodnjom, pakovanjem i prodajom  kisele čičoke.

                           Učenička kompanija je program organizacije Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

                        Takmičenja realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanije ManpowerGroup i Oracle Akademije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare