Sredinom jula Niš dobija svoje „Vatreno oko“

NIŠ

   Laboratorija za testiranje infektivnih agenasa, Vatreno oko, u Nišu, biće zavrsena do 15-og jula, tvrde izvodjaci radova. Medicinski objekat na 750 kvadrata će pored virusološke posedovati i serološku laboratoriju, kojaće moći da obradi do 1000 uzoraka dnevno. Gradilište je juče obišla i Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga sa predstavnicima izvođača radova i Instituta za javno zdravlje Niš. Dragana Sotirovski je istakla da je izgradnja laboratorije od posebnog značaja ne samo za grad Niš i Nišavski okrug već i celu jugoistočnu Srbiju.

                        „Za manje od tri godine dobili smo savremeni Klinički centar, modernu zgardu kardiohirirgije i evo sada na 750 kvadrata novu modermu laboratoriju koja  je dar  kineske Vlade našoj Vladi . Ako se zna da će naša  Vlada do 2021. godine uložiti oko 600 miliona evra u srpsko  zdravstvo ovo će upotpuniti tu sliku. Ova laboratorija je od posebnoh značaja ne samo  za Niš i Nišavski okrug već za žitelje svih okruga koji gravitiraju ka našem Kliničkom centru kao i žiteljima Kosava i metohije”, istakla je Dragana Sotirovski  

                  Profesor dr Miodrag Stojanović, direktor Instituta za javno zdravlje Niš, kao neko ko je na čelu preventivne medicinske ustanove koja je zadužena za Nišavski i Toplički okrug, izrazio  veliko zadovoljstvo  što je Vlada Republike i Ministarstvo zdravlja prepoznalo važnost i Institut za  javno zdravlje kao instituciju koja može da rukovodi ovom laboratorijom.

               “Nažalost laboratorija nastaje u ovo teško vreme epidemije i ja se nadam da neće  biti koriščena u ovakve svrhe već da ćemo je koristiti za naš rutinski rad  i rutinske  analize, ali ukoliko se desi rep epidemije ili neka druga epidemija mi ćemo je dočekati spremniji u odnosu na trenutnu situaciju”, kazao je Stojanović.

              Niško Vatreno oko  će biti po nečemu drugačije od beogradskog.

              “Pored dela  koji se bavi molekularnom dijagnostikom ima i deo koji se bavi serološkom dijagnostikom.  To bi bila pridodata laboratorija u ovih 750 kvadrata  koja će se baviti serologijom i sva serološka ispitivanja biće rađena u laboratoriji sa najvećom zaštitom. Laboratorija je projektovana tako da je sigurna kako za one koji rade u njoj tako i za sve ostale.Ne dolazi do  ukrštanja “crvenih” i “zelenih” puteva kako ih mi zovemo. Jasno je definisana procedura gde ulaze radnici, gde i koliko puta se presvlače dok ne uđu u takozvane “čiste sobe”  sa podpritiskom. Šta god se u njima de se nalazi ništa iz tih soba ne može da izađe”, objašnjava Stojanović.

            Trenutno su u toku zemljani radovi. Plan je da se sledeće nedelje izlije betonska ploča i krene sa montažom fasadnih panela. Rok za zavrsetak radova je 15. jul.

            „Ovo je jedan od najkomplikovanijih objekata kada se radi o instalaterskim radovima. Radi se  najsavremenija klimatizacija, automatizacija kompletne laboratorije, sve je automatizovano, prate se parametri  vlage, pristiska i sve što je potrebno za održavanje klimatskih uslova u laboratoriji“, ističe Zoran Ćupić, šef gradilišta.

                Početku radova na izgradnji Vatrenog oka u Nišu prisustvovao je i Slavoljub Korčakovski, izvršni direktor Delta inženjeringa.

                „Ispred nas je bio postavljen jedan ozbiljan zadatak Ministarstva  zdravlja i lično ministra Zlatibora Lončara gde smo dobili  zadatak da u rekordnom roku završimo Beogradsku laboratoriju a sada i nišku. Laboratorija je  proizvod domaće pameti, domaćih firmi i domaćih inženjera i radnika. Oprema dolazi iz Kine, ali kompletna  izgradnja i organizacija laboratorije je domaća pamet. Veliku podršku imamo od Ministarstva zdravlja i laboratorija u Beogradu je završena, a što se tiče ove niške  nadam se da će biti završena na vreme do 15.jula“, zaključio je .                  Kako napominju izvodjaci radova, izgradnja ovakve laboratorije zahteva visok stepen bezbednosti, te ceo sistem mora biti izgradjen tako da ne dozvoli bilo kakvu transmisiju, odnosno izlazak supstanci van objekta. IZJZ Niš već ima kadar iz oblasti molekularne dijagnostike, ali postoji mogućnost da se on, zarad nesmetanog i profesionalnog funkcinisanja laboratorije proširi, najvio je direktor Instituta, profesor dr Miodrag Stojanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare