Srebro za Momčila Tošića, bronza za Jovana Arizanovića

NIŠ

Regionalnu mini olimpijadu iz astronomije i astrofizike 2021. godine organizovala je Mađarska od 27. do 29. avgusta. Srbija je bila pozvana da se pridruži sa svojim timom sastavljenim od 5 učenika i 2 rukovodioca. U srpskom timu nalazili su se Momčilo Tošić, učenik Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu,  Đorđe Milić, učenik Matematičke gimnazije u  Beogradu, Stefan Branković, učenik Matematička gimnazija u Beogradu,  Jovan Arizanović, učrnik Gimnazija “Svetozar Marković” u Nišu,  Katarina Tadić, učenica XIV beogradske gimnazije u Beogradu. Naši učenici su osvojili 2 srebrne i 1 bronzanu medalju.                         

Đorđe Milić i  Momčilo Tošić osvojili su srebrne medalje, a Jovan Arizanović je na takmičenju osvojio bronzanu medalju.

                        Momčilo Tošić je pre dve godine učestvovao na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike sa koje se vratio sa medaljom, ali kaže da Srbija prvi put sada učestvuje na ovakvom takmičenju koje je okupilo takmičare iz pet zemalja.

                        “Na takmičenju je bilo učesnika iz pet zemalja, Mađarske, koja je bila i domaćin takmičenja, Srbije, Slovačke, Slovenije i Hrvatske. Srbija sada prvi put učestvuje  na ovom takmičenju koje je neka vrsta priprema takmičara za svetsku Olimpijadu iz astronomije i astrofizike koja će se održati u novembru ali datum za sada nije preciziran”, kaže Jovan Arizanović.

                        Jovan naglašava da je takmičenje održano fizički a ne onlajn kako je bilo sa mnogim takmičenjima do sada.

                         “To nam je svima puno značilo jer smo se sreli sa ostalim takmičarima i mogli smo sa njima da razmenimo znajnja iz oblasti u kojoj se takmičimo. Sa druge strane, takmičenje iz astronomije i astrofizike je specifično zbog praktičnog dela takmičenja i posmatranja neba za šta sun am neophodni teleskopi. Moram da priznam da sam sada prvi put koristio teleskop što će mi u mnogome olakšati pripreme za takmičenje na svetskoj Olimpijadi”, kaže Jovan Arizanović i dodaje da mu je drago da je Momčilo na ovom takmičenju osvojio srebrnu a on bronzanu medalju.

                          “Organizatori su se potrudili da dobijemo najbolje uslove za takmičenje, a osim teleskopa na raspolaganju nam je bio i planetarijum”, kaže Jovan.

                          I Momčilo Tošić i Jovan Arizanović su od juna bivši učenici niške Gimnazije “Svetozar Marković” ali u na ovom takmičenju, a tako će biti i na olimpijadi u novembru, učestvovali kao učenici ove renomirane niške gimnazije jer su se kao njeni đaci i plasirali za ova takmičenja. Za sobom imaju veliki broj mešunarodnih takmičenja iz matematike, fizike i informatike kao i astronomije. Sa takmičenja su se gotovo redovno vraćali sa medaljama.

                        Momčilo Tošić je sada student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a Jovan Arizanović Matematičkog fakulteta, takođe u Beogradu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare