APEL ZA POMOĆ : SRCE ZA MILOŠEV OSMEH

LESKOVAC

Miloš Nikolić iz Leskovca doktorirao je na Beogradskom univerzitetu septembra ove godine u 30. godini života, a ovih dana bori se za život, jer mu je srce iznenada oslabilo i radi tek sa petnaest odsto kapaciteta.
Životni put mladog naučnika dr Miloša Nikolića, koga od detinjstva krase neskriveni optimizam, osmeh koji pleni i želja za usavršavanjem, bio je u usponu. Rođen je u Leskovcu 13. septembra 1985. godine, nakon završetka srednje škole u rodnom gradu,upisao je biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Potom je otišao na Beogradski univerzitet, gde je 30. septembra ove godine odbranio doktorsku disertaciju.
Njegov uspeh obradovao je mnogoborjne kolege i prijatelje, a u prvom redu brata i majku koja ga je školovala u otežanimuslovima, jer joj je suprug umro od infarkta srca. Ali, samo što se okitio visokim akademskim zvanjem, sudbina se urotila protiv njegovih naučnih i životnih stremljenja. Srce mu je iznenada popustilo i prema nalazima lekara, radi samo sa petnaest odsto kapaciteta.
Miloš je zaposlen kao istraživač na Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković” Univerziteta u Beogradu. On je istaknut, perspektivan mladi naučnik, donedavno je aktivno igrao košarku, vedar i dobar prijatelj, omiljen u društvu. U toku je procedura za izbor u zvanje naučnog saradnika. Na Institutu ocenjuju da je reč o izvanrednom istraživaču čiju celokupnu karijeru odlikuje visok stepen odgovornosti i moralnosti. Iako mlad naučnik, njegova bibliografija obuhvata pedeset bibliografskih jedinica i, kako navode na Institutu, često je citiran.
Miloš je prvi put osetio slabost početkom 2013. godine. Lekari su dijagnostifikovali srčanu insuficijenciju i apsolutnu aritmiju. Nakon neuspešnih pokušaja da se vrati u ritam putem elektrošokova, urađena mu je ablacija koja je uspela da srce vrati u odgovarajući ritam. Od tada pa sve do nedavno Miloševo stanje držano je pod kontrolom zahvaljujući odgovarajućoj terapiji. Ali, u poslednja dva meseca stanje se naglo pogoršalo. Sedamnaestog novembra utvrđeno je da Miloševo srce radi samo sa petnaest procenata kapaciteta i jedino rešenje je transplatacija. Lekari su preporučili hospitalizaciju počev od 30. novembra, kako bi se uradile analize i počele pripreme za presađivanje srca, ali Miloš se ne oseća dobro, malaksao je, otežano diše, jer se voda nagomilava u trbušnoj duplji, pa je u bolnicu otišao četiri dana ranije. Sada leži na Internoj B klinici Kliničkog centra, gde su u toku analize.
-Majka mi je samohrani roditelj. Otac mi je umro kada sam imao devet godina i od tada živim i školujem se u otežanim uslovima. Izdržavao sam se od stipendije.Trenutno sam na odeljenju kardiologija III-interna B klinika. U sredu idem n amagnetnu, a posle toga zakazana je kateterizacija i dopler i još puno toga, ali još nije ništa rađeno. Nakon obrade, čekam srce,samo da se zna kojeg tipa tkiva mi je potrebno. Nedostatak organa,odnosno, donora je glavni problem. Jedno od rešenja je inostranstvo, presvega Beč i bolnica AKH koja je veliki centar, kaže Miloš.
Lekari predlažu da se transplatacija obavi u nekom od evropskih centara. To se radi u Zagrebu, Beču, Gracu, Hajdenbergu. Cena se kreće od 60 000 do 120 000 evra. Iako se radi o urgentnom slučaju, transplanatcija još nije zakazana, a jedan od glavnih razloga je nedostatak novca. Klinike najpre traže potvrdu bankovnog računa, makar mesec dana unapred.
Članovi Odeljenja za biljnu fiziologiju Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu nedavno su pokrenuli akciju pod nazivom “Srce za Milošev osmeh”, u koju su se uključili Miloševi prijatelji. Ali, da bi se sakupila potrebna sredstva, neophodna je mnogo šira akcija koja neće uspeti bez ozbiljnijeg donatorstva firmi. Oformljena je grupa na fejsbuku koja je iz dana u dan sve brojnija. O akciji su obavešteni svi fakulteti i instituti Univerziteta u Beogradu, kao i na univerzitetima u Nišu, NovomSadu i Kragujevcu.Obaveštene su i neke naučne ustanove u regionu.
Žiro račun za pomoć Milošu Nikoliću, Niška 034, Leskovac, otvoren je kod Komercijalne banke AD Beograd. Dinarski račun: 205-9011006267062-74. Devizni račun: 9031022192480.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare