Srbija “nepotpuna demokratija”

LONDON

Prema Indeksu demokratije za 2021. godinu koji objavljuje britanski magazin “Ekonomist”, demokratija u Srbiji ocenjena je prosečnom ocenom 6,36, što Srbiju svrstava u kategoriju “nepotpunih demokratija”, preneo je danas portal Juropijen vestern Balkan (European Western Balkans).

Ukupna ocena, u odnosu na 2020. godinu, kada je demokratija zabeležila najveći pad od 2006. godine, poboljšana je za 0,14. Srbija je ove godine na 63. mestu u svetu po kvalitetu demokratije, preneo je EWB.

Jedino poboljšanje zabeleženo je u oblasti funkcionisanja vlasti, sa ocenom 6,07, dok su sve druge ostale na prošlogodišnjem nivou.

U kategoriji izbornog procesa Srbija je dobila ocenu 8,25, politička participacija dobila je ocenu 6,67, dok je politička kultura ocenjena sa ocenom 3,75, a građanske slobode ostale su na istom nivou – 7,06.

Indeksom demokratije se 167 država ocenjuje po 60 pokazatelja u pet kategorija: izborni proces i plurizam, funkcionisanje vlasti, demokratska politička kultura i gradjanske slobode, a zemlje su podeljene u četiri kategorije: “potpune demokratije”, “nepotpune demokratije”, “hibridni režimi” i “autoritarni režimi”.

U izveštaju se navodi da je nivo poverenja u vlade porastao u nekoliko zemalja na Zapadnom Balkanu, a najveća poboljšanja u kvalitetu demokratije u regionu dobile su Crna Gora i Severna Makedonija, ali su i one svrstane u kategoriju “nepotpune demokratije”, dok su ranije bile u kategoriji “hibridnih režima”.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare