Srbija mora da napravi izbor

BRISEL

Posle pobede Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke na izborima u Srbiji, socijalisti i demokrate u Evropskom parlamentu pozvali su vlast u Srbiji da konačno napravi jasan proevropski izbor, vrati demokratiju i vladavinu prava i ozbiljno shvati reformu procesa proširenja, navodi se u saopštenju ove poslaničke grupe.

Srbija, takođe, mora da se što pre uskladi sa sankcijama Evropske unije protiv Rusije posle Putinovog rata protiv Ukrajine. U suprotnom, to će imati posledice po njenu EU perspektivu, kažu socijalisti i demokrate, prenosi Juropijen Vestern Balkans.

Povratak raznolikosti i pluralizma u srpski parlament oni vide kao pozitivan pomak, ali “žale zbog ograničene mogućnosti birača da donesu informisan izbor usled pritiska vladajuće stranke”.

Poslanik EP i šef delegacije evroparlamentaraca koji su posmatrali ovogdišnje izbore Tajs Reten ocenio je da je glavni uspeh na ovim izborima učešće opozicije, koja je pre dve godine bojkotovala parlamentarne izbore.

Nažalost, osim veće izlaznosti i odziva birača, ne možemo dodati ništa pozitivnije, jer je, uprkos izmenama izbornog zakonodavnog okvira i različitim političkim opcijama, na izborima u potpunosti dominirala vladajuća partija, kazao je Reten.

Prema njegovim rečima, SNS i njeni saveznici vršili su pritisak na birače, zloupotrebljavali medijsku scenu i ponovo potvrdili razočaranje dešavanjima u Srbiji, a povrh svega, u narednom sazivu Skupštine biće ekstremno desnih partija.

Reten kaže da su ovi izbori pokazali da glasanje na tri nivoa ne bi trebalo da bude “normalna praksa u krhkim demokratijama”, jer su slabi izborni uslovi osnova za zloupotrebe od strane vlasti.

Dokaz za to je sinoćno gašenje Republičke izborne komisije, bez objavljivanja preliminarnih rezultata ni izlaznosti birača, pa se Vučić proglasio pobednikom predsedničkih izbora, dodao je Reten.

Evroposlanik Tonino Picula ocenio je da će Vučić i njegova SNS povezana sa Evropskom narodnom partijom nastaviti da se “ruga demokratiji”.

Ovi izbori su ponovo pokazali Vučićevo potpuno nepoštovanje pravednosti izbornog procesa na račun srpskog naroda, rekao je Picula, dodajući da bi Srbija trebalo da napravi vrlo jasan izbor po pitanju svog puta u EU.

Naš stav se nije promenio: Savet ne bi trebalo da otvara nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom sve dok Vučićeva vlada ne napravi taj izbor, preokrene svoje namerno rušenje vladavine prava i sankcioniše Rusiju, kazo je Picula.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare