Srbija i Stanko Subotić Cane kandidati za “najveće zaštrašivače medija u Evropi”

BEOGRAD

Srbija je nominovana za SLAPP zemlju godine (Strateške tužbe protiv učešća javnosti), prema izboru CASE koalicije – Coalition against Slapps in Europe. Ova nagrada se dodeljuje za 2021, odnosno 2022. godinu, zemlji u kojoj se tužbe podnose sa idejom da se na taj način izvrši pritisak i zastraše novinari i aktivisti. Srbija je nominovana u kategoriji “Država zastrašivač godine”, zajedno sa Poljskom i Italijom.

Na sajtu www.the-case.eu se navodi da je sa 18 dokumentovanih slučajeva SLAPP-a u 2021. godini, Srbija se pokazala kao plodno tle za SLAPP tužbe. Do početka 2022. godine, ugledna srpska kuća za istraživačko novinarstvo KRIK suočila se sa deset tekućih sudskih postupaka protiv nje i njenih novinara, koje su međunarodne nevladine organizacije za slobodu štampe smatrale napadom moćnih pojedinaca koji tako odvraćaju organizaciju od njenog rada. Mnoge od ovih tužbi podnose srpski političari i druge moćne ličnosti – uključujući i jedan broj onih koji su blisko povezani sa vladajućom strankom.

Srpski biznismen Stanko Subotić našao se u najužem izboru za najvećeg zastrašivača medija, u kategoriji Prekogranični nasilnik godine, zajedno sa Kraljevinom Maroko i Svante Kumlinom. Kako se navodi, “nagrada se dodeljuje najbesramnijim naporima međunarodnog tužioca da iskoristi evropske sudove da ućutka kritiku i neslaganje”.

Subotić je u Ženevi, u januaru 2021. godine, podneo veliku građansku tužbu za klevetu protiv medijske kuće Organized Crime and Coruption Reporting Project (OCCRP), izdavača OCCRP Dru Salivana i Dragane Peco, novinarke srpskog medijskog partnera KRIK, zahtevajući 155.000 švajcarskih franaka odštete – dve godine nakon objavljivanja članka. On već ima iskustva sa SLAPP tužbama: prethodni slučaj u Velikoj Britaniji protiv Ratkna Kneževića odbačen je kao zloupotreba postupka 2013. godine.

Mediji su poslednjih petnaestak godina navodili da Subotić ima bliske kontakte sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Glasanje je u toku na sajtu:

https://www.the-case.eu/campaign-list/the-european-slapp-contest-2022

Zanimljivo je da u konkurenciji za bonus nagradu nalaze i tajkuni Roman Abramovič i Oleg Deripaska.

Nagrada THE EUROPEAN SLAPP CONTEST 2022  se dodeljuje 20. oktobra u okviru Anti-Slapp konferenciju u Strazburu.

Izvor: NUNS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare