Srbi i Albanci: Ista pesma i ista tvrđava

NOVI SAD-SKADAR

Tokom prethodnih nekoliko meseci, studenti novinarstva iz Novog Sada i Skadra imali su priliku da zahvaljujući projektu OEBS-a zajedno rade na pričama koje povezuju ova dva naroda, kao i da nauče nešto više jedni o drugima.

Svoje istraživanje počeli su od “učiteljice znanja”, odnosno istorije. Istraživajući različite istorijske epohe srpske i albanske kulture, pronašli su sličnost u legendi o zidanju Skadarske tvrđave. U književnosti oba naroda postoji slična poema koja govori o braći koja su zidala tvrđavu, ali se ona konstantno urušavala preko noći. Slična priča, samo druga imena aktera. Međutim, pouka priče je u obe kulture ista – bez velikog žrtvovanja nema velikih uspeha. Saradnjom studenata iz ova dva istorijski bogata grada nastao je i video koji dodatno pojašnjava i opisuje poemu, njene sličnosti kod Srba i Albanaca i još mnogo toga.

Međutim, radoznalost mladih nije stala na legendi o tvrđavi. Kako bi svojim sunarodnicima, pa na kraju krajeva i sami sebi pojasnili kako izgleda odnos između Albanaca i Srba, kako se on kroz istoriju menjao, od starih vremena preko socijalističkog sistema u obe države pa sve do današnjih “demokratskih društava”, razgovarali su sa stručnjacima iz oblasti srpsko-albanskih odnosa – novinarom Zoranom Panovićem i njegovim kolegom iz Albanije Mustafom Nanoom.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1212230092&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

Poruka našeg zajedničkog truda i rada, pa i naših medijskih proizvoda je vrlo jasna – ukoliko želimo da težimo ka svetloj budućnosti Srba i Albanaca, moramo da “žrtvujemo” stereotipe koji vladaju u našim društvima i ostvarimo zdrave odnose jedni s drugima. Mi smo to već uradili, sada je red na vas!

Izvor: Univerzitetski odjek

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare