Sportsko odeljenje niške Gimnazije “ 9.maj“, svake godine upisuje sve više učenika

NIŠ

Gimnazija „9.maj“ u Nišu jedna je od sedam gimnazija u Srbiji koja je pre tri godine kroz reformu dobila odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport. Ove godine zbog velikog interesovanja upisana su dva odeljenja.

  „U prethodne dve generacije upisivali smo po jedno odeljenje. Intereosvanje učenika je bilo veliko i za jedno mesto su konkurisala čak tri kandidata. Ove godine nam se javilo između 70 i 80 učenika koji su bili zainteresovani da upišu ovo odeljenje, tako da su za jedno mesto konkurisla dva kandidata“, kaže Nenad Disić, direktor Gimnazije „9.maj“ u Nišu.

                              Specijalizovano sportsko odeljenje upisuju učenici – sportisti ne samo iz Niša, veći i iz celog regiona.

                            „Pošto smo jedina gimnazija koja ima sportsko odeljenje odavde do Kragujevca i do Kraljeva, dolaze nam deca iz celog regiona i šire. Imamo sportiste iz Prokuplja, Pirota, Knjaževca a ove godine imamo učenike u ovom odeljenju i iz Kragujevca“, dodaje Disić.

                              Prema njegovim rečima učenici koji se opredele za ovo odeljenje polažu završni ispit u matičnim osnovnim školama, ali se boduju i njihovi dosadašnji uspesi u sportu kojim se  bave. Među njima ima i mladih fudbalera, košarkaša, a ponajviše je džudista. Da bi se upisali u sportsko odeljenje školi prilažu dokunetaciju sa sportskim rezultatima koje dobijaju od matičnih saveza iz Beograda. Na osnovu svojih, već postignutih rezultata, dobijaju  bodove koji se dodaju bodovima na završnom testu.

                             „Učenici ovog odeljenja su svi sportisti,  neki su državnog  a neki su reprezentativnog ranga. Odeljenje ima drugačiji program u odnosu na odeljenja koja pripadaju opštem smeru.Oni imaju hemiju dve godine, a isto toliko godina izučavaju i fizika.Nemaju izborne programe ali se zato biologija malo više izučava, a što  se tiče fizičkog vaspitanja nemaju klasične časove fizičkog već dva nova predmeta, Sport i zdravlje i Sport i trening. Oni su zastupljeni i kroz teoriju i kroz časove vežbi.                            Kada postanu naši učenici oni nastavljaju da se bave sportom i odlaze na takmičenja, a imaju i tu mogućnost da na sportskim takmičenjima predstavljau i našu školu“, objašnjava Disić.

                             Disić dodaje da Gimnazija „9.maj“ i njeno sportsko odeljenje ima izuzetnu saradnju sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja čiji profesori u ovim učenicima vide i svoje buduće studente, a kroz ovu saradnju ostavaruje i sami učenici mogu da dobiju više znanja.

                              „Učenici godišnje provedu jedan određeni broj časova na fakultetu gde urade testiranja koja su potrebna kako bi i fakultet  i mi ovde u školi mogli da ih pratimo. Profesori sa fakulteta im rado održe i neka predavanja kako bi stekli posebna znanja koja će im u budućnosti biti potrebna“, objašnjava Disić.                             

                           Odeljenje upisuju sportisti državnog i reprezentativnog ranga, koji donose brojne nagrade i pehare gimnaziji na takmičenjima. Za njih su posebno opremljene dve učionice, a u fiskulturnoj sali provedu između 6 i 12 sati nedeljno.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare