Sotirovski podnosila izveštaj o budžetu

NIŠ

  Godina koja je za nama, u poređenju sa 2021. kada smo sanirali posledice Kovida, bila je izazovna jer se, ne samo Srbija već i svet, suočio sa ekonomskom krizom i sa ratom u Ukrajini koji se osetio i u našem gradu i kada smo se suočili sa mnogim pitanjima, da li će biti dovoljno gasa, mazuta u toplanama, da li će izvođači radova odustati od radova jer je poskupeo materijal, onda i ne možemo da kažemo da je bilo lako. Nije bilo teško, bilo je dosta izazovno ali smo uspeli da nadmašimo sami sebe i kada se radi o parama u gradskom budžetu, projektima koji su rađeni od gradskih para ali i projektima koje finansira država, a Grad daje logističku podršku od kojih je nekoliko njih od nacionlnog interesa, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski obraćajući se novinarima u svom godišnjem izveštaju dan pre dana koji Niš obeležava kao Dan oslobođenja od Turaka. Godinu koja je pred nama ocenila je kao godinu borbe, borbe za svako radno mesto, za svaku bebu,  za svakog investitora, za penzionere, za budućnost Niša.Tim koji vodi Grad je pokazao da ono što započnu mogu da ostvare, da za to ne treba puno para, da je važna sloga i organizacija, da podrška od države i samog predsednika ne izostaju.

     Govoreći o bodžutu Grada Niša Sotirovski je posebno naglasila da je u 2022.godini u svakom trenutku na računu grada bilo je između 800 miliona i 1,5 milijardu dinara.

     „Novac je trošen za mnoge stvari upravo zahvlajujući predlozima sugrađana i opština, novca je bilo jer je stalno pristizao i to zahvaljujući sopstvenim prihodima. Osim redovnih transfera koje država  daje od 600 miliona dinara godišnje, ostalih pomoći države nije bilo.Bez obzira na to godinu smo završili sa 94,08 ostvarenja prihoda  i 91,68 ostvarenja raskoda. U 2022.godini smo od pet uspeli da vratimo jedan kredit od 286 miliona dinara sa kamatama i u ovom trenutku smo kreditno zaduženi sa pola milijarde dinara. Prvi put je  više od 50 posto prihoda bilo od poreza na zarade i veći su za milijardu dinara u odnosu na 2021.godinu. To pokazuje da smo imali mnogo više zaposlenih nego nezaposlenih ljudi,da smo svako otvoreno radno mesto i popunili i zahvaljujući direktnim stranim investicijama od 920 miliona evra u poslednjih deset godina smanjili broj nezaposlenih koji je pao ispod 20.000, a 89.000 je zaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. To nas svrstava u red onih gradova sa odličnim poslovnim okruženjem i red gradova gde investitori žele da dođu“, istakla je Sotirovski.

      Ona je dodala da u ovom trenutku u Nišu radi osam stranih kompanija, ali ono što je obeležilo 2022.godinu su dve nove kompanije Ju Sej i Singju i dve važne investicije koje su proglašene investicijama od nacionalnog značaja.U pitanju je VGP kompanija koja će poslovati u industrijskoj zoni i austrijski Palfinger koji, takođe dolazi.Veliki broj radnih mesta omogućio je Naučno tehnološki park kao i Tržni centar Delta. Gradonačelnica je najavila i proširenje Delte kao i dolazak kompanije Ikea, a očekuje se i proširenje tgovačkog lanca Lidl na nekoliko lokacija u gradu.

     Projketi koji su obeležili 2022.godinu podeljeni su na projekte koji se  finansiraju isključivo iz Gradskog budžeta i na one  koje finansira država, gde je  Grad delom uključen finansijski a delom kao logistika.

    „Nastavljeno je sve ono šro su prethodnici započeli, završen je Trg u centru grada, most, crkva Svetog Vasilija Ostroškog, započet je  Akva park u Niškoj Banji, nastavljena izgradnja Bulevara Sveti Pantelejmon, otvoren je posle mnogo godina arheološki park Medijana, izgradili smo školu u Leskoviku, dva nova i važna vrtića, rekonstruisali  dva parka i posle 30 godina napravili novi, nastavili sa subvencijama u energetskoj efikasnosti i otvorili smo Beogradsku kapiju na Tvrđavi i na taj  način napravili korak bliže ka Ministarstvu kulture i mogućnosti da  revitalizujemo celu Tvrđavu u ovoj godini kada se obeležava 300  godina njenog postojanja. Napravljen je i prvi korak ka izgradnji  podzemnih garaža otvaranjem prve takve garaže“, istakla je Sotirovski.

       Dodala je da je nastavljeno rešavanje i vodosnabdevanja u svim mestima gde građani nisu bili zadovoljni. To su Sićevo, Malča, Donje Vlase, Rujnik, Vinik, Vrtište, Vrežina, Jasenovik… Počela je rekonstrukcija Moravskog sistema kao i rekonstrukcija veznog cevovoda Medijana koji nikada do sada nije rekonstruisan.

      Radilo se i na proširenju Ustanove „Mara“, počela je izgradnja Male scene u Narodnom poziruštu, otvoreno je Jedinstveno upravno mesto i prvo Reciklažno dvorište kojih će biti u svakoj opštini, prihvatilište za stare osobe, rekonstruisani su stari i izgrađeni novi sportski objekti.

     Osim projekata koje je finansirao Grad od posebnog značaja su projekti koje finansira država.

      „Urađena je revitalizacija pruge od Niša do Brestovca što je jako važno za našu železnicu i državu. Radi se sredstvima Evropske investicione banke. Tu je i gasna interkonekcija koja Srbiji omogućava ali i Nišu, sigurnost u snabdevanju gasom iz Bugarske, počeli smo najveće postrojenje u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u vrednosti od 85 miliona evra, država je  počela dogradnju terminala Aerodroma „Konstantin Veliki“, počeo je da se gradi Autoput Mira“, istakla je Sotirovski i dodala da je Grad uspeo da izlobira kod Ministarstva građevine da Niška Banja dobije izlaz na Koridor deset koji će ovih dana biti otvoren.      „Zbog svega ovoga smo u 2022.godini prepoznati od nekih ljudi koji su naš Grad nagradili i ponosni smo zbog toga. Od ambasade Francuske Niš je dobio nagradu za pametni  Grad, Švajcarska vlada je Grad nagradila za unapređenje dobrog upravljanja i socijalnog uključivanja.Od Nacionalne kampanje Srbija 3,  2, 1, nagrađeni smo za promociju turizma, zaštitnik građana je opredelio Gradu Nišu nagradu za unapređenje pristupa uslugama gradskih uprava“, naglasila je Sotirovski, ističući da sva ta priznanja  daju još veći podstrek za nastavak rada kako bi se Niš pozicionirao na mesto koje mu pripada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare