SOS liniju zvalo 100 novinara

BEOGRAD

Besplatni SOS telefon 0800 100 115 koji je počeo sa radom 1. marta do 1. jula pozvalo je oko 100 novinara koji su se osetili ugroženim, rekao je za Udruženje novinara Srbije (UNS) predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić.

Matić je za UNS potvrdio da je među zabeleženim prijavama  i vrlo ozbiljna pretnja preko društvenih mreža jednoj od najpoznatijih novinarki, ali da je dogovoreno da se S TIM ne izlazi u javnost kako bi bio pokrenut ceo mehanizam.

“Uključili smo zamenika republičkog javnog tužioca (RJT) i zamenika direktora Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da se angažuju oko ovog slučaja, jer je reč o drugooptuženom u važnom  sudskom procesu koji je u bekstvu, a uz postojeću ima još dve Interpolove poternice”, rekao je Matić i naglasio da se sada za njim traga i zbog ove pretnje.

“Mi redovno pratimo šta se u tom slučaju događa, a obavestio sam nadležnog tužioca o slučaju koji je sada u toku. Sa ovom koleginicom održavamo redovnu komunikaciju kako bismo mogli zajedno da procenjujemo bezbednosni status i kako bismo pratili i druge reakcije koje se pojavljuju svakodnevno”, kaže Matić za UNS.

Matić je rekao i da je najveći broj poziva vezan za starije slučajeve koje novinari nisu prijavljivali, kao i da se novinari interesuju šta bi sada mogli da urade ako se odluče na neku pravnu akciju.

Naveo je i da je od otvaranja SOS telefona, koji je u međuvremenu preimenovan u “Sigurnu liniju, 80 odsto poziva bilo van Beograda, a da se  više od polovine poziva odnosilo na potpuno nepoznate slučajeve, koji nisu prijavljivani.

“Najveći broj tih prijava potiče od novinara i medijskih radnika koji nisu članovi nijednog udruženja. Registrovani su i slučajevi u kojima se samo prijavljuje postojanje problema, ali bez želje da se ide nekim pravnim putem, već je samo mogao da se registruje slučaj pritiska ili nekih graničnih pretnji”, kazao je Matić.

Dodao je da je više slučajeva vezano za “neke socijalne probleme i situacije”, što, kako ističe, nije posao ovog servisa.

Napominje da je registrovano i više slučajeva krađe intelektualne svojine, što je, kako kaže, sve češći problem sa osnivanjem velikog broja fantomskih sajtova, bez angažovanih novinara, koji kradu sadržaje ozbiljnih lokalnih sajtova.

Izvor ; FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare