SOS Kutak za devojke održao radionicu za devojčice

VRANJE

 
U okviru pripreme za obeležavanje globalne kampanje “Jedna milijarda ustaje”, SOS Kutak za devojke Vranje,  održao je radionicu o rodno zasnovanom nasilju u partnerskim odnosima.

Radionica koja je bila održana u sali Doma kulture u Bujanovcu bila je namenjena učenicama prve, druge i treće godine srednje škole “Sveti Sava”. Ovo je jedna od nekoliko planiranih radionica za devojčice kao i Čajanke, uličnih akcija koje tim Odbora za ljudska prava Vranje predviđa, u februaru, u ovoj opštini.

“Grupa od 14 devojica uzrasta od 13 do 18 godina, bila je u prilici da se upoznaju sa vrstama nasilja u partnerskim i porodičnim odnosima i da saznaju od vršnjakinja iz Vranja kako da prepoznaju nasilje i da se zaštite.

Tema radionice je probudila emocije kod devojcica, aktivno je bio razgovor tokom tematskih delova. A, po završetku, nekoliko devojčica su nastavile razgovor sa vršnjačkim edukatorkama i dogovorile dalji kontakt i podršku.

I ova radionica je potvrdila da je rodno zasnovano nasilje nad devojčicama u partnerskim odnosima, kao i nasilje u porodici, u velikom obimu prisutno kod stanovnica/stanovnika Bujanovca, u svim nacionalnim zajednicama. Svaka učesnica radionice je prepoznala ovaj društveni problem i u svojoj okolini prepoznaje da je pristuno nasilje kod mnogih devojaka i porodica”, navode iz Odbora za ljudska prava .

U ovoj, kao i ostalim aktivnostima u februaru, timu Odbora za ljudska prava Vranje, priključile su se dve devojke-volonterke albanske zajednice, u okviru Programa volontiranja Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama.


“Naša organizacija Odbor za ljudska prava Vranje je 2019. godine osvojila svetku nagradu “SA I ZA DEVOJKE” i Program SOS Kutak za devojke Vranje je proglasen najboljim Programom za devojčice uzrasta 13 do 18 godina na svetu, u Evropi i srednjoj Aziji.

SOS Kutak za devojke je program koji promoviše Istanbulsku Konvenciju, položaj devojaka u društvu, sprečavanje nasilja nad devojkama. 

SOS telefon za žene sa iskustvom porodičnog partenrskog nasilja ove godine, obeležava jubilej – 20 godina neprekidnog rada. To je Program koji realizujemo od 2002. godine, dostupan je 8 sati dnevno pet dana u nedelji. Poziv na broj 0800 001 017 je besplatan za svaku ženu i devojku”, podsećaju iz Odbora za ljudska prava Vranje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare