Sonja Atanasijević promovisala roman “Velika laž”

LESKOVAC

U Holu na spratu Leskovačkog kulturnog centra promovisan je najnoviji roman „Velika laž“ srpske književnice Sonje Atanasijević.

Radnja romana obrađuje savremenu tematiku ljudskog sveta u kome je zlo potisnulo dobrotu, moral i saosećanje, ispričana je delom i iz neobične perspektive embriona koji upravo zbog ovakve prirode čoveka i društva donosi odluku da se ne rodi.

Roman „Velika laž“ je i oštra kritika društva i alarmantna opomena i poziv svima nama da stanemo na put nekontrolisanom zatiranju ljudskosti i tradicionalnih vrednosti.

Sama autorka Sonja Atanasijević opisuje svoj roman kao savremenu, urbanu priču koja istražuje kako neoliberalni kapitalizam i duboko dehumanizovano, a visoko tehnološki razvijeno društvo, utiču na porodicu, na ljubav, na slobodu ljudskog bića.
„To je priča o ljudima koji pokušavaju da sačuvaju svoj moralni integritet i dostojanstvo u uslovima kada je njihova egzistencija ugrožena. Drugim rečima, o neoliberalnom ili korporacijskom kapitalizmu koji malo vremena ostavlja za neki kulturni i duhovni razvoj, za neki privatni život i porodicu i koji na listi nekih prioriteta ima novac i profit u kojem, naravno, uživa manjina, a koji ostvaruje većina u ne baš humanim uslovima. Inače, mislim da je misija književnosti da uočava negativne pojave u društvu i da pruža otpor. Dakle, nikada ništa nije idealno, uvek postoje negativne tendencije i književnici treba da upiru prst u sve ono što ne valja. Na nama je da se, ipak, nadamo da će biti bolje. Sve ovo o čemu sam pisala, pisala sam imajući u vidu globalnu zajednicu, mi smo suviše mali da bi smo uticali na neke sveopšte tokove.“
Za dosadašnji rad, a to su šest romana i jedna zborka priča Sonja Atanasijević je dobila i više nagrada.
„Nagrade znače puno jer skreću pažnju čitalaca na knjigu. Naravno, to predstavlja i jednu satisfakciju. Najveće zadovoljstvo mi je donela nagrada „Branko Ćopić“ koju dodeljuje Srpska akademija nauka i umetnosti i zbog imena pisca koga smo svi voleli, a i kad znate da iza te knjige stoji petoro akademika.“
O knjizi su govorili mr Biljana Mičić i Dragan Radović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare