Solidarnost: Sud poništio otkaz Bratislavu Iliću, sindikalnom povereniku u firmi “Žitopek”

NIŠ

Osnovni sud u Nišu poništio je nezakonito rešenje firme „Žitopek a.d.“ iz Niša o otkazu i naložio da se Bratislav Ilić, poverenik sindikata Sloga u toj firmi, vrati na rad i prizna mu se sva prava po osnovu rada od dana otkaza ugovora o radu do dana vraćanja na rad. Prema presudi, firma mora izvršiti ovu odluku u roku od osam dana od dana prijema presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Bratislav Ilić je 2021. godine dobio otkaz od firme „Žitopek“, koju je 2014. godine preuzela slovenačka kompanija „Don Don“, kao većinski vlasnik niške pekarske industrije. Otkaz mu je uručen zbog navodnih propusta u radu, ali Osnovni sud je sada utvrdio da je bio nezakonit.

Ilić, kao sindikalni poverenik, bio je trn u oku upravi kompanije od trenutka preuzimanja. Njegovo zalaganje za prava radnika dovelo je do sukoba s novim menadžmentom, koji je sprovodio nezakonite otkaze radnicima s dugogodišnjim stažom, uključujući i radnike koji su radili na izgradnji ovog nekada najvećeg pekarskog preduzeća u Nišu.

Ova presuda Osnovnog suda u Nišu još jedan je dokaz da, iako se zakoni često gaze, pravda na kraju pobeđuje. Ovakve odluke daju nadu radnicima i sindikalnim aktivistima da se pravna borba protiv nesavesnih poslodavaca isplati, čak i ako je put do pravde dugačak,  težak i često nepravedan.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare