Solidarnost na stranicama kalendara EU PRO programa za 2021. godinu , druga učenica iz Bujanovca

BUJANOVAC-BEOGRAD-BABUŠNICA-ŠABAC

Olga Kijurina, učenica Tehničke škole iz Šapca dobitnica je prve nagrade na konkursu za kalendar razvojnog programa EU PRO za 2021. godinu, dok su drugo i treće mesto pripali Elmi Aguši, iz bujanovačke Srednje škole „Sezai Suroi“ i Ivi Aranđelović, učenici Srednje škole „Vuk Karadžić“ iz Babušnice. Prema glasovima publike i stručnog žirija one su najbolje odgovorile na ovogodišnju temu „Solidarnost nas spaja“, koja je imala za cilj da podstakne mlade da prepoznaju značaj solidarnosti u doba pandemije.

Olga Kijurina Tehnicka skola Sabac
prva nagrada

Mladi u Srbiji su na likovnim radovima pokazali da je za njih solidarnost, koja je i suštinska evropska vrednost, lekovita, briše granice među ljudima, generacijama i državama, te da nije teško biti solidaran i pratiti jednostavne preventivne mere koje daju rezultate u prevazilaženju teške trenutne situacije. Srednjoškolci i srednjoškolke su pokazali i da brinu o najugroženijima kojima je potrebna pomoć – starima, deci, trudnicama, osobama sa invaliditetom ili nekom bolešću, a da su lekari heroji našeg doba. 

Elma Agushi Srednja skola Sezai Suroi Bujanovac
druga nagrada

„Evropska unija značajno je pomogla Srbiji da se u 2020. lakše suoči sa pandemijom kovid-19, pre svega prenamenom neutrošenih sredstava iz IPA fondova kojima je finansirana kupovina medicinske opreme i nabavka medikamenata, a najvažnija su velika sredstva opredeljena za postpandemijski ekonomski i društveni  oporavak naše zemlje. Solidarnost je postala bazična tema odnosa Srbije i EU i ovogodišnji radovi pokazuju da su i mladi umetnici, učenici srednjih škola to uočili, razumeli i ilustrovali svojim crtežima. Važno je da kažemo i to da je Srbija kao kandidat za članstvo u EU demonstrirala i solidarnost sa državama članicama u teškim trenucima po njih i da se pokazala kao zemlja koja može da doprinese osnaživanju Unije u budućnosti”, rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije.

Evropska unija (EU) u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije podržava ovo likovno takmičenje više od decenije i tako motiviše mlade da budu kreativni, ali i aktivni članovi svojih lokalnih zajednica.

„Protekla 2020. godina još jednom je potvrdila staru izreku da se prijatelj u nevolji poznaje, da nas solidarnost čini jačima i da samo zajedno možemo da prevaziđemo svaku nedaću”, rekla je zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Mateja Norčič Štamcar i dodala da je kriza izazvana širenjem korona virusa još jednom potvrdila da solidarnost prevazilazi generacije i nacije. 

Iva Arandjelovic Srednja skola Vuk Karadzic Babusnica
treca nagrada

„Kao što su učenici dočarali primere solidarnosti koji su pokrenuli zajednicu tako su i zemlje Evropske unije prema Srbiji, ali i Srbija prema zemljama EU, konkretnom podrškom, tokom ove krize pokazale da solidarnost ne poznaje granice. Pomoć koju je EU obezbedila prevashodno je bila fokusirana na osnaživanje zdravstvenog sistema Republike Srbije, donacijom neophodne zdravstvene opreme i angažovanjem medicinskog osoblja, ali se vodilo računa i o podršci marginalizovanim grupama nabavkom osnovih namirnica i higijenskih proizvoda”, zaključila je zamenica šefa Delegacije EU, ističući da će se u narednom periodu nastaviti i sa već pruženom podrškom koju je EU obezbedila za oporavak privrede.

Na stranicama kalendara EU PRO-a za predstojeću godinu pored prva tri nagrađena rada će se naći i radovi Milice Čairović i Aleksandre Simić iz Kraljeva, Nikoline Marković iz Aleksandrovca, Teodore Matijaš i Katarine Stojanović iz Niša, Anastazije Stambolić iz Čačka, Milice Žujice iz Žagubice, Đule Hidanović iz Kragujevca i Ibrahima Čauševića iz Novog Pazara.

Škola sa domom za učenike oštećenog sluha iz Kragujevca proglašena je za najbolju na osnovu angažovanja i predanosti prilikom priprema školskog takmičenja i nagrađena je kompjuterom i projektorom. Đaci ove škole poručili su svojim radovima da samo udruženim snagama i moćnim oružjem kao što su osmeh, ljubav i pružene ruke, možemo iz ove situacije da izađemo kao pobednici.

„Svi đaci koji su učestvovali na našim takmičenjima pomogli su nam da sagledamo, iz perspektive mladih, talentovanih ljudi, sa kakvim izazovima se susreću njihove zajednice, kako se rešavaju naizgled nerešivi problemi, koja vrsta podrške je urodila plodom, ali i dali nove ideje kako podrška EU može dodatno da pomogne razvoju lokalnih zajednica”, rekla je Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO, zahvaljujući se svima na učešću i posvećenosti.

Rezultati likovnog konkursa „Solidarnost nas spaja“ se mogu naći na internet stranici programa EU PRO.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare