Socijalni stan za porodicu izbeglica iz BIH

LESKOVAC

Porodici Stamenković, koja od 1992. godine, u izbegličkom statusu živi u Leskovcu, danas je na korišćenje dodeljen stan u naselju ”Slavko Zlatanović”, u objektu namenjenom stanovanju u zaštićenim uslovima izbeglih, interno raseljenih i socijalno ugroženih lica.

Mileva Stamenković  ni sama ne zna koliko je, sa teško bolesnim mužem i sinom, promenila stanova za proteklih 27 godina, od kada su ovde stigli, kao izbeglice iz sela Crnice, opština Gradačac, u Bosni i Hercegovini. Po profesiji prosvetni radnici, iz rodnog Trgovišta, put ih je odveo u Bosnu, odakle su 1992., bili primorani da beže. Na poziv prijatelja došli su u Leskovac i tada počinje seljakanje iz jednog u drugi stan. Radni staž su okončali u okolnim selima, a starosne penzije nisu ostavljale mogućnost za bolji izbor.

“Hvala svima koji su nam omogućili da dobijemo ovakav stan, jer ne znam kako bismo proveli  zimu. Prostor u kome smo do sada živeli potpuno je bio neuslovan. Svaki dan smo strepeli da će nam tavan pasti na glavu ili da ćemo svi zajedno propasti kroz pod. Nismo bili u situaciji da iznajmimo bolje stanove, jer smo jedva mogli da izdvojimo 40-50 evra. Hvala i svim stanodavcima koji su bili korektni i razumeli nas. Ovo je za nas spas, pošto sa bolesnim suprugom i sinom, ne znam kako i gde bih dalje” , priča Mileva Stamenković.

Stanovanjem u zaštićenim uslovima u zgradi,  u naselju ”Slavko Zlatanović”  zbrinuto je 2o1o. godine 16 izbegličkih i interno raseljenih porodica, a četiri stana namenjena su socijalno ugroženim domaćinstvima sa teritorije grada Leskovca.

” Za razliku od drugih stambenih zgrada slične namene, stanari ove nemaju pravo otkupa stanova u kojima žive, već samo korišćenja. Jedan od osnovnih uslova za dobijanje ovakve stambene jedinice jeste imovinski cenzus, to jest da primanja ne prelaze prosečnu mesečnu zaradu ostvarenu na teritoriji grada Leskovca. Zadovoljni smo što je porodica Stamenković, posle više od dve i po decenije rešila svoj najveći  problem” , ističe Predrag Momčilović, direktor Centra za socijalni rad.

Stamenkovići ne bi ni dobili ovakvu priliku da pre godinu dana, jedna porodica nije samoinicijativno napustila zgradu. Formirana je komisija i raspisan konkurs na koji je pristigla jedna prijava. Pregledom dokumentacije utvrdjeno je da su ispunjeni svi uslovi za dodelu stana  ovoj tročlanoj izbegličkoj porodici.

” Gospodja Mileva Stamenković je u martu, na Danu otvorenih vrata, svoj problem iznela gradonačelniku Cvetanoviću. On je tada obećao pomoć i evo danas obećanje praktično realizujemo. Danas će sa ovom porodicom, predstavnik Centra za socijalni rad, kome je ova zgrada poverena na upravljanje, potpisati ugovor, pojasnio je većnik Vladimir Branković.

Po smrti nosioca stanarskog prava, porodica, ako i dalje ispunjava uslove, pre svega imovinski cenzus,  može i dalje nastaviti da koristi stan, bez naknade.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
E Pedjo, Pedjo, šta kad ovo prođe :
E Pedjo, Pedjo, šta kad ovo prođe :
4 godine pre

Prvo zgrade za socijalno stanovanje (3) izgrađene su za vreme demokrata koji su prepoznali probleme izbeglih i raseljenih lica. To što se slikaju neobrazovane naprednjačke starlete zbog posla koji verovatno očekuju je sramota za grad i vređa sav urbani i misleći svet.