SNS: Odgovor Grupi građana Za Leskovac ZAJEDNO na iznete neistine

LESKOVAC


Gradski odbor Srpske napredne stranke Leskovac želi da javnost upozna sa načinom funkcionisanja određenih društvenih oblasti u gradu i time ukaže na netačnosti i neistine koje su na konferenciji za medije izneli članovi grupe građana Za Leskovac zajedno, a tiču se urbanističkih planova, funkcionisanja preduzeća Toplana i Urbanizam i izgradnja, kao i povećanja cena, navodi se u današnjem saopštenju ove stranke.

“Za razliku od vremena kada su neki drugi bili nosioci odgovornosti i kada su se u Leskovcu dozvole izdavale samo onima koji su se smatrali pogodnim, sada je situacija potpuno drugačija.

Danas je u našem gradu svima omogućeno da investiraju, da svoj novac ulažu u Leskovac, čime se pomaže razvoj privredne klime, sveukupni progres i čitav ambijent. Tvrdnje da u Leskovcu većinu objekata, kako navode – čak 80%, gradi jedna firma apsolutno nisu tačne i iznete su sa ciljem narušavanja ugleda gradskih rukovodilaca, što i jeste namera opozicije.
Urbanistička planska dokumentacija u nadležnosti svih relevantnih službi grada Leskovca izrađuju se u skladu sa zakonskom regulativom propisanom Zakonom o planiranju i izgradnji, donosi se i doneta je u skladu sa redovnom zakonskom procedurom. Zakonska obaveza je da svi planovi višeg i nižeg reda budu međusobno usklađeni po hijerarhiji kroz duži vremenski period važenja, da se preispituju sa stečenim urbanističkim obavezama u daljoj primeni, usaglašavaju za dalju realizaciju shodno u međuvremenu donetim zakonima, uslovima imaoca javnih ovlašćenja, u međuvremenu donetih propisa, pravilnika, strategija, podzakonskih akata. Na Komisiji za planove se mnoge ideje i zahtevi investitora ne usvajaju zato što se oceni da nisu adekvatni i u skladu sa planovima, a ni u javnom interesu.
U potpunosti je svaka procedura bila sprovedena transparentno i javno dostupna građanima kao i relevantnim subjektima, za dalju primenu i realizaciju urbanističke dokumentacije.

U interesu je našeg grada da se ovde ulaže. Pitamo odbornike grupe građana Za Leskovac zajedno da li treba da odbijamo investitore i uslovno rečeno ih oteramo u neki drugi grad? Da li je trebalo, da pomenemo konkretno jedan slučaj, ne usvojiti plan koji se tiče Zelene zone i da ona ostane samo prazno polje i zbog toga se ne zaposli više hiljada ljudi samo na tom prostoru?

Kada je reč o funkcionisanju JKP Toplana, u interesu je preduzeća i grada da se stambeni objekti priključe na toplovod kako bi preduzeće imalo dobit i kako bi se ta dobit slivala u budžet grada. To nije ustupak investitoru, već širenje mreže toplovoda.
JKP Toplana Leskovac poslednjih godina pored ulaganja u novije tehnologije, o čemu je već bilo reči, intenzivno radi i na proširenju broja korisnika usluga daljinskog grejanja. Da bi se tolovodna mreža mogla širiti, neophodno je da budu ispunjeni određeni tehički uslovi, te se toplovod širi tamo gde je to moguće, a ne tamo gde se zidaju stambeni objekti. Toplifikacija grada se vrši prema Dugoročnom planu toplifikacije, a koji je donet 2003. godine, i gde se vidi izgradnja toplovoda i u ulici Svetozara Markovića, zbog priključenja Zdravstvene stanice br. 3, tako da Toplana radi samo na osnovu planova, a koji su donosili oni koji sada prozivaju te projekte.

Imajući u vidu aktuelna svetska dešavanja povećanje cena komunalnih proizvoda i usluga je neminovnost. Cene usluga u Leskovcu nisu povećavane godinama, čak i decenijama, i rukovodioci grada ulažu maksimalne napore za iznalaženje optimalnih rešenja između rasta nivoa cena i zahteva da se ne ugrozi životni standard građana, uz očuvanje održivog potencijala komunalnih preduzeća za pružanje usluga odgovarajućeg obima i kvaliteta.

Što se tiče rehabilitacije ili asfaltiranja saobraćajnica na teritoriji grada Leskovca, u 2022. godini zaključeno je ukupno 11 ugovora, a samo tri je realizovala firma koju opozicini odbornici pominju. Sve firme koje su izvodile radove, kao i navedena, imaju asfaltnu bazu i njeno postojanje je bio jedan od uslova u pogledu tehničkog i stručnog kapaciteta i ista je dostavila dokaze kojima je potvrdila da asfaltnu bazu ima u vlasništvu.

Gradski odbor Srpske napredne stranke Leskovac poziva građane Leskovca i okoline da se sete vremena bivših rukovodilaca gradom. Da se sete propadanja našeg grada i sivila koje je tada u Leskovcu vladalo, vremena kada je odbornik Nebojša Cakić bio deo rukovodstva i odluka koje su se tada donosile i u čiju korist su one bile.

Trenutno rukovodstvo našeg grada sve odluke i planove pravi sa ciljem unapređenja života stanovnika Leskovca i svim oblastima je jednako posvećeno. To naši sugrađani znaju što pokazuju konstantnom podrškom Srpskoj naprednoj stranci na izborima na čemu smo im zahvalni i ovim putem im poručujemo da ćemo i dalje raditi za njihovu dobrobit”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare