SNS donirao ikone crkvi Sveti Pantelejmon u Gorini

LESKOVAC

Crkvi Svetog Pantelejmona u Gorini predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke Leskovac Goran Cvetanović uručio je 17 ikona kao vid donacija ove stranke. Ikone je izradio umetnik Bratislav Anđelković, čuveni Bata iz Vučja, ujedino odbornik i zamenik šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Grada Leskovca.

„Namera o donaciji Srpske napredne stranke ovoj crkvi je realizovana nakon što je završen ikonostas. Na ikonama je prikazano 12 apostola, Tajna večera, Bogorodica, Blagovesti i Hrist. Meni je pripala čast da svoj slikarski rukopis ostavim u ovom hramu za koji meštanima želim da bude za svako dobro, da se ovde krštavaju, venčavaju i da se porodice u ovom mestu povećavaju:“

Gradonačelniok Cvetanović je dodao da je uređen i put kako bi pristup crkvi bio lakši.

„Crkva je kroz vekove očuvala naš narod. Zahvaljujem se Bati, velikom čoveku, humanisti i kulturnom radniku, koji je ostavio brojna dela, poznata ne samo u Srbiji, već i u regionu.”

Sveštenik Srđan Stanojević zahvaljujući na donaciji naglasio je da meštani ovoga sela uložili veliki trud da se crkva uredi i dodao da gde je sloga tu i Bog pomaže.

Crkva Svetog Pantelejmona u Gorini je izgrađena na temeljima jedne od najstarijih u crkvenoj opštini Vučje koja prema nekim izvorima potiče iz 18. veka, ali ne postoji pisani trag o tome. Prvobitna crkva je sagrađena u čast svetogorskom manastiru Svetom Pantelejmonu.(kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare