SNP: Ruralni turizam od značaja za grad

LESKOVAC

Gradski odbor Srpske narodne partije (SNP) smatra da treba ohrabriti lokalno stanovništvo da se bavi ruralnim turizmom, jer u velikoj meri u tome je budućnost opstanka malih seoskih gazdinstva, istakla je na konferenciji za novinare potpredsednica tog odbora Gordana Jovanović.

“Razvoj ruralnog turizma je dugoročan posao koji zahteva angažovanje ne samo turističkih stručnjaka, već i širih društvenih slojeva, počev od samih aktera lokalnog stanovništva, lokalne samouprave i države koja treba da objedini sve aktere ove priče. SNP predlaže finansijske podsticaje grada i republike u vidu subvencionisanja ove grane privrede, kao i organizovanja edukacija stručnih predavanja i obuka iz ove oblasti, kako bi se uvideo značaj bavljenja istim. Indirektne koristi od razvoja ove privredne grane imali bi i poljoprivredni proizvođači, jer bi na taj način plasirali svoje poljoprivredne proizvode, što bi ujedno dovelo i do uvođenja novih standarda u poljoprivredu. Leskovac ima sve preduslove da jača ovu granu privrede zato što postoje značajni istorijski lokaliteti, kao što su Jašunjski manastiri, kanjon reke Vučjanke sa starim vodenicama i hidroelektranom iz 1903. godine. Dalje, tu je i Skobaljić grad, muzej u selu Strojkovcu koji čuva uspomenu na početak srpske tekstilne industrije, jer je 1884. otvorena prva fabrika gajtana, zatim Radan planina, sa biciklističkom i pešačkom stazom koja je ucrtana na regionalnoj pešačkoj mapi i Caričin grad, zadužbina Vizantijskog cara Justinijana, koji se prostire na površini od 10 hektara”, rekla je Jovanović.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
pricam ti pricu
pricam ti pricu
7 godine pre

Sve ostaje na pricama praznim. Vise ima onih sto su naucili da govore od onih koji su naucili da rade. Dug je put do tog turizma, a od pocetka se niste makli. I dalje se samo prica o tome, dok nam se sela prazne, mladi odlaze.