Snežani Čongradin uručena nagrada “Dušan Bogavac”

BEOGRAD

Novinarki lista “Danas” Snežani Čongradin danas je uručena novinarska nagrada za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac”, koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Fondacija “Dušan Bogavac”.

Predsednik Fondacije “Dušan Bogavac” Filip Mladenović poručio je da se ove godine nagrada dodeljuje u sumornoj situaciji, dok odjekuju dva krika – “Oslobodite Asanža” i “Ne ratu”.

“Tokom protekle tri decenije, ova nagrada je bila iskrica u mračnom tunelu ovdašnjih ličnih, nedemokratskih režima, koji su na svakojake totalitarne načine, pa i likvidacijom novinara i novinarki, nastojali da uguše slobodu medija u Srbiji. Međutim, etičnost i hrabrost dobitnika ove nagrade od 1991. do danas svedoče da nema povlačenja  kada je reč o novinarstvu i slobodi medija u Srbiji”, naglasio je Mladenović.

Nagradu su Snežani Čongradin uručile ćerka i unuka Dušana Bogavca, Milena Njamcul Bogavac i Ana Marković, dok je prisutne u beogradskom Medija centru video porukom pozdravila i Bogavčeva sestra Branka Bogavac.

Čongradin je, zahvaljujući žiriju na nagradi, rekla da je užasno ponosna ali da nije sigurna da li je nje i dostojna, jer su je ponela imena bez kojih, kako je istakla, ne bi bilo slobode i demokratije u Srbiji.

“Hvala vam, zato što mi ova nagrada daje samopouzdanje, koje je poljuljano jer u ovom poslu nikada ne znate kome se obraćate, ne znate kakav doprinos dajete i kakve posledice prouzrokujete. Zato mi je nagrada satisfakcija – da znam da se ne krećem u mraku”, rekla je Čongradin.

Predsednik NUNS Željko Bodrožić je Snežanu Čongradin opisao kao pravičnu, borbenu i neustrašivu.

“Ona godinama piše o strašnim devedesetim godinama, podseća na počinjene ratne zločine i zverstva i javno ukazuje na ratnohuškačku i kompromitovanu prošlost ljudi koji su danas direktno ili indirektno na vlasti”, rekao je Bodrožić i ocenio da je zato napadana, blaćena i vređana od onih koji žele da to sakriju, kao i od novih generacija, zatrovanih  šovinističkom propagandom.

“Ona podseća da društvo koje teži da se demokratizuje i modernizuje mora prvo da raspakuje ogroman krvavi bagaž, pronađe, kazni i prezre počinioce zločina i ratne profitere – političare, novinare, istoričare i analitičare, i da svoju istoriju uskladi sa činjenicama.  Mora se braniti šuma ili brdo od bahatih kompanija, ali pre toga treba istražiti ima li još grobnica zaostalih iz ratnih godina”, rekao je Bodrožić.

Na uručenju nagrade “Dušan Bogavac” kratko se obratio i nekadašnji glavni urednik Radija B92 Veran Matić, čija redakcija je nagradu dobila pre 30 godina.

“Nadao sam se da ta nagrada neće biti potrebna pet-šest godina pošto smo je mi dobili, ali je danas novinarstvo u težoj i komplikovanijoj poziciji nego 1991. godine.  Crveni signal mora da bude upaljen a novinari zaštićeni”, rekao je Matić.

Novinarska nagrada za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac” ove godine dodeljena je 32. put, a u užem izboru bili su i novinarka “Podrinskih” iz Šapca Isidora Kovačević, novinar portala Pančevo SiTi Slobodan Dukić, kao i redakcije nedeljnika NIN, TV emisije “24 minuta” i TV Dnevnika Nova S, preneo je FoNet.

Foto: NUNS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare