Smanjuje se broj pacijanata u niškim kovid ambulantama

NIŠ

Broj pregleda u kovid ambulantama Doma zdravlja u Nišu se od sredine avgusta u padu. Prema rečima dr Radovana Mihajlovića iz ove zdravstvene ustanove broj pregleda je skoro za 40 posto manji.

„Što se tiče prvih pregleda u petak je bilo 300 od ukupno 760. Ono što je najznačajnije od polovine avgusta imamo trend samanjenja obolelih. U prvoj polovoj i drugoj nedelji avgusta imali smo 300 novoobolelih dnevno, a zadnje dve nedelje u avgustu imamo pad od nekih 10 do 15 posto, što prektično znači da imamo 190 novoobolelih. Juče je kovid registrovan kod  nešto više od  160 osoba  koje su odrasle i kod 21 deteta“, kaže dr Radovan Mihajlović.

                       Prema njegovim  rečima klinička slika kod pacijenata je blaža, a to ukazuje na to da aktivan omikron soj.

                        „Simptomi kod pacijenata su kijavica, kašalj, gušobolja. Retko imamo upalu pluća.Juče je urađeno 13 radiografija a kod troje pacijenata je utvrđena upala pluća. Prethodnog dana je urađeno 20 radiografija a samo kod dva pacijenta smo imali upalu pluća. Od ukupnog broja pacijenata upala pluća se javlja kod pacijenata koji je manji od 1 posto“, kaže dr Mihajlović.

                       Mihajlović dodaje da ima pacijenata koji se zaražavaju po drugi pa i treći put, a među njima ima i vakcinisan osoba. Kod vakcinisanih pacijenata klinička slika je sa blagim simptomima. Ako se pad pacijenata zaraženih kovid virusom nastavi ovim trendom moguće je, kaže Mihajlović, da se neke od kovid ambulante zatvore i da radi samo jedna.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare