Smanjuje se broj doseljenika u Nemačku, najviše ih je i dalje iz Srbije

BERLIN-BEOGRAD

U Nemačku se 2020. godine doselilo skoro četvrt miliona ljudi više nego što se iz nje iselilo, pokazuje najnoviji izveštaj nemačke vlade. Srbija je i dalje među prvih deset zemalja iz kojih su poreklom doseljenici u Nemačku.

Izveštaj pokazuje da se broj migranata koji za destinaciju biraju Nemačku od 2016. godine kontinuirano smanjuje, čemu je svakako doprinela i pandemija korona virusa. Pad je posebno izražen postao od marta 2020. i brojnih ograničenja u režimu putovanja i prelaska granice.

Ukupno su, prema obimnom dokumentu, 2020. registrovana 1.186.702 doseljenja u Nemačku i 966.451 odlazak iz zemlje. To je bilo 23,9% manje dolazaka i 21,5% napuštanja zemlje. Bilans je tako iznosio 220.251, što je znatno manje nego 2019. kada je Nemačka dobila 327.000 novih stanovnika.

Imigracija, odnosno emigracija u Nemačkoj i dalje je uglavnom povezana sa drugim evropskim zemljama. Tako je više od dve trećine svih imigranata došlo iz neke evropske zemlje, uključujući i Rusiju i Tursku, a više od polovine iz neke zemlje EU.

I oni koji su napuštali Nemačku najčešće su se selili u neku drugu evropsku zemlju, a više od polovine u neku drugu članicu EU ili u Veliku Britaniju.

Zemlja koja i dalje, kao i prethodnih godina, sa čak 15,7% prednjači po broju useljenja u Nemačku je Rumunija. Prate je Poljska i Bugarska. Među prvih deset je i dalje Srbija, ali je njen udeo u ukupnoj nemačkoj imigraciji 1,9%, odnosno registrovan je dolazak 21.972 osobe.

Više građana nego iz Srbije, u Nemačku se doselilo iz Italije, Turske, Hrvatske, Mađarske, Španije i Grčke.       

Zanimljivo je i da među destinacijama onih koji trajno napuštaju Nemačku predvode Rumunija, Poljska i Bugarska.

I što se posebno ističe, među prvih deset zemalja porekla migranata više nema Sirije. Broj migranata iz te zemlje proteklih se godina kontinuirano smanjivao i 2020. ih je bilo 18.196.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare