Smanjen porez na zemljište u prigradskim naseljima

NIŠ

Porez na  poljoprivredno zemljiste u prigradskim I seoskim područjima u narednoj  godini bice do tri puta manji u odnosu na ovu godinu . Podela sedme na tri i osme na dve zone, čime će umesto osam postojaćih  biti 11  I određivanje visine poreza za njih smanjiće poresko opterećenje za vlasnike zemljišta u ovim zonama. – ovo je odluka Gradskog veća koja će se primenjivati od 1. Januara 2018. godine.

Poljoprivredno I građevinsko zemljište biće izdiferencirano.

“ To nama garantuje da će neizgrađeno I izgrađeno područje  biti jasno prepoznato I automatski se ogromnom procentu od osamdesetak posto poljoprivrednog I šumskog zemljišta praktično ukida ta vrsta poreza, objašnjavai Miroljub Stanković, direktor Zavoda za urbanizam.

Unutar građevinskog područja “takođe će biti identifikovana svaka parcela koja je opterećena objektom plaćaće shodno tome porez, a  one parcele koje nisu opterećene objektom če imati odgovarajući tretman, mnogo povoljniji nego sada” dodao je Stanković.

 Najčešći razlog nezadovoljstva poreskih obveznika bio je taj  što je poljoprivredno zemljište oporezovano kao građevinsko. Radi se o zonama koje se nalaze na periferiji grada.  Zoniranje će iznose poreza na imovinu, u prigradskim i seoskim područijima, tačnije u onim zonama koje su podeljene na biše zona, a to su sedma I osma.

„ To znači da će u narednoj godini porez na zemljište,  građevinsko,  poljoprivredno II šumsko, uzimajući u obzir podelu na zone, kao I prosečne cene koje su ostvarene u prometu biti mnogo manje nego što je to bilo u 2017. godini, a što se tiče ostalih nepokretnosti, porez će se kretati u granicama koje su bile u 2017. godini. “ kaže Nina Ilić, sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti.

Ona je to objasnila I na konkretnim primerima:

“Građevinsko zemljište u delu sedme  zone gde je izgrađeno područje, za 10 ari u 2018 godini plaćaće se 1367 dinara . Poljoprivredno zemljište u sedmoj zoni u potesu sela Čokot površine deset ari , samo 175 dinara.

Što se tiče stabmbenih objekata u gradskim zonama( prvih šest zona)  , neće biti promena poreza.

Ona je navela primer da će stan od 60 kvadrata , u trećoj zoni ( bulevar Nemanjića) koji je star 20 godina,  u kome poreski obveznik stanuje oporezivaće se iznosom od 7830 dinara.  Kuća od 100  kvadarata u Njegoševoj ulici ( četvrta zona) oporezivaće se iznosom od 6.900 dinara.

 Građevinsko zemljište koje je u prošloj godini bilo oporezovano po metru kvadtatnom u 6. zoni I iznosilo je 2370 dinara sada je smanjeno je na  1217. U sedmoj zoni, oko koje je najviše bilo polemike ove godine porez će biti smanjen I do tri puta. Na primer porez na zemljište koji je iznosuio 1544 dinara po metru kvadratnom, sada će biti. 547 dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare