Slučaj mural: Boji-briši-misli

BEOGRAD

Mural posvećen osuđeniku za ratne zločine Ratku Mladiću je, posle jučerašnjih protesta, za manje od 24 sata  poliven belom bojom, a potom opran i tokom večeri je pored njega dežurala grupa mladića, dok je stanarima ponuđeno da ga o trošku stambene zajednice prekreče  ili će to po službenoj dužnosti učiniti opština.

“Nalaže se Stambenim zajednicama Njegoševa 38 i 38b u Beogradu da u roku od dva dana od obaveštenja o rešenju, sa prednje strane zgrade ukloni slikovni grafit”, navodi se u rešenju odeljenja za inspekcijske poslove Skupštine opštine Vračar.

Upravnica zgrade je, kako je objavio portal Telegraf, potrdila da je inspekcijski nalog izdat, ali da se stanari, zapravo, u ovom slučaju ne pitaju mnogo.

“Bila je zakazana sednica, stanari se nisu okupili, ali mi smo svakako dobili nalog od inspekcije da uklonimo mural, pa se tu stanari puno i ne pitaju. Majstori nisu hteli da uklone grafit. Mi smo kontaktirali onda i nevladine organizacije i sve se završilo kako se završilo”, rekla je ona za Telegraf.

U obaveštenju stanarima navedeno je da postoji nekoliko opcija.

“Jedno je da pokušamo da o trošku stambenih zajednica prekrečimo grafit (sa pitanjem koliko dugo bi ostala u čistom stanju, kao i kako bi garantovali bezbednost majstora koji bi krečili istu). Druga opcija je da se oglušimo o rešenje inspekcijskog nadzora čime bi nam po službenoj dužnosti opština okrečila fasadu o našem trošku pod uslovima koje ne znamo. Molimo vas da razmislite o ovom problemu i da nam dostavite stav po ovom pitanju”, navedeno je u obaveštenju stanarima zgrade.

Komentarišući  situaciju s muralom Istoričar Predrag Marković rekao je večeras u emisiji “Oko” Radio-televizije Srbije, da kod njega navijački znakovi oko murala izazivaju nelagodu i tatao da li su navijači mera patriotizma.

“Mi znamo šta su navijačke grupe i kako se lako zloupotrebe. Zar su zaista navijači ti, koji treba da određuju šta je srpski patriotizam”, naveo je Marković.

On je sugeriosa kako društvo mora da razmisli ko je to srpski nacionalni junak i koje i kave ljude slavi.

“Neki ljudi obožavaju crnorukce, koji su ubili jednog kralja i pretili drugom, drugi obožavaju Rankovića i Krcuna, koji su krivi za smrt desetina hiljada Srba”, rekao je Marković.

Pravnik Milan Antonijević naglasio je da se od države mora zahtevati “jasna poruka” i da je neophodna institucionalna ograda od svega što se dešava na ulicama, ukazavši da su mladići ispre murala rođeni “nakon bombardovanja”.

“Očigledno je država izgubila tu bitku i nije im poslala jasnu poruku šta su ratni zločini, šta je jasna odgovornost, kako je izgledalo premeštanje 1.000 tela sa jednog mesta na drugo i ko je sve to logistički organizovao”, istakao je Antonijević, tvrdeći kako ti mladi “sigurno ne bi stajali ispred murala kada bi znali sve te činjenice”.

Antonijević naglašava da je dužnost države da kaže koja je uloga Ratka Mladića u svim tim događajima.

Novinar Filip Rodić je, navodeći da je taj mural uradila jedna grupa navijača koja nije naslikala samo Ratka Mladića, već su  i velikane poput Bore Todorovića, Duška Radovića, koji su bili navijači Partizana.

“Ovaj mural postoji od letos i Inicijativa mladih koja je juče organizovala performans je to najavila još u septembru. Po meni iza toga se krije želja za skandalom, da se napravi pometnja”, naveo je Rodić, tvrdeći da će ta tema i narednih dana biti aktuelna i u stranim medijima,  kao priča o “divljacima koji slave jednog krvoloka”.

Antonijević je rekao da nijedan ratni zločin ne zastareva i da svi treba da postavljaju svojim državama pitanje, a ne da se upoređuju međusobno.

“Uvek će biti lošijih primera. Srpski narod nije odgovoran za ono što se desilo u Srebrenici, narod nije odgovoran ni za šta. Imate konkretnu odgovornost jednog čoveka čiji je mural nacrtan i to mora svako da zna”, naglasio je Antonijević.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare