Slobodna zona i u Vranju

VRANJE

Filmski festival Slobodna Zona je ponovo na svojoj Turneji po gradovima u Srbiji

Pet najboljih filmova sa 13. festivalskog programa, po izboru publike i selektora festivala, biti prikazani i u Vranju, u saradnji sa Javnom bibliotekom “Bora Stanković” i udruženjem “Dokument 06” iz Vranja.

Predvodnik ovogodišnjeg izbora je film koji je otvorio festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je dokumentarni film “Dan oslobođenja”, koji prikazuje čuveni kontroverzni nastup rok grupe Laibach u Severnoj Koreji, poslednjoj komunističkoj “diktaturi” sveta.

Zatim sledi film koji je postao hit evropskih festivala 2017. i koji je na Slobodnoj Zoni osvojio Nagradu publike, dokumentarni film “Čavela”, o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, koji je na Berlinalu zapamćen po višeminutnim ovacijama posle filma.

Treći film koji će biti prikazan na Turneji Slobodne Zone je igrani film “Ćambra” koji je na Festivalu u Kanu osvojio Europa Cinemas Label Award. Ovaj uzbudljivi film prati 14-godišnjaka koji živi u maloj Romskoj zajednici i čija avantura počinje nakon što mu brat nestane.

Publika u Vranju imaće priliku da pogleda i igrani film “Crveni pas: pravi plavi” o prijateljstvu i avanturi dečaka i jednog olinjalog psa koji postaje australijska legenda.

Peti film na Turneji biće dokumentarac “500 godina” koji prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji. Film je rađen iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja prikazujući teškoće s kojima se borba za pravdu suočava.

Projekcije filmova će biti održane u Sali Javne biblioteke “Bora Stanković” (Američki kutak) od 4. do 8. juna sa početkom u 17 časova.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Informacije o filmovima:

Ponedeljak, 4.6.2018. u 17.00

Dan oslobođenja (dok.), r. Morten Travik, Ugis Olte, Letonija, Norveška, Slovenija, 2016

Pod ljubaznim ali čvrstim smernicama starog fana koji je postao režiser i kulturni diplomata, i na iznenađenje celog sveta, kultni bend Lajbah iz bivše Jugoslavije postao je prva strana rok grupa koja je nastupala u državi-tvrđavi Severnoj Koreji. Suočen sa strogom ideologijom i kulturološkim razlikama, bend se bori da svoje pesme probije kroz iglene uši cenzure, pre nego što dospe do publike koja nikada ranije nije imala priliku da čuje alternativni rok-en-rol. U međuvremenu, propagandni zvučnici su postavljeni na granicu između dve Koreje i najavljeno je odbrojavanje do početka rata. Brda su oživela…uz zvuke muzike.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=liberation-day

Utorak, 5.6.2018. u 17.00

Čavela (dok.) r. Katrin Gund, Dareša Kjui / SAD, Meksiko, 2017

Uz pomoć svoje lirske strukture, film Čavela pruža gledaocima nadahnjujuće i intelektualno izazovno putovanje kroz život muzičke ikone Čavele Vargas. Fokusirajući se na intervju snimljen 20 godina pre njene smrti koji nikada ranije nije viđen i njene pesme, kao i na mitove koji su drugi pričali o njoj, a i ona sama o sebi, film predstavlja privlačan prikaz žene koja se usudila da živi za oblačenje, muziku, snove i da govori ono što misli.

Teško da je u jedan život moglo stati više strasti, bola i radosti. Čak i ako nikada niste čuli za Čavelu Vargas, u njenim pesmama ćete se prepoznati.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=chavela-ok

Sreda, 6.6.2018. u 17.00

Ćambra (igr.), r. Jonas Karpinjano, Italija, Brazil, Nemačka, Francuska SAD,  2017

U Ćambri, maloj romskoj zajednici u Kambriji, Pio Amato očajnički želi da odraste što brže. Sa samo 14 godina, on pije, puši i jedan je od retkih ko može da ide rame uz rame sa lokalnim Italijanima, afričkim imigrantima, kao i njegovim Rumunima. Pio svuda prati svog starijeg brata Kozima, tako savladavajući neophodne veštine za preživljavanje na ulicama njihovog rodnog grada. Kada Kozimo nestane i stvari krenu da idu po zlu, Pio želi da pokaže da je spreman da zameni svog starijeg brata u procesu koji će ga naterati da se zamisli da li je zaista spreman da bude odrastao.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=a-ciambra

Četvrtak, 7.6.2018. u 17.00

Crveni pas: pravi plavi (igr.), r. Kriv Stenders, Australija, 2016

Kada jedanaestogodišnjeg Mika pošalju na farmu njegovog dede u udaljenoj oblasti Pilbara u Zapadnoj Australiji, on je spreman na dosadan život pun teškoća koji ga tamo očekuje. Umesto toga, on pronalazi mit, avanturu i prijateljstvo sa jedinstvenim, olinjalim psom koji će mu zauvek promeniti život.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=red-dog-true-blue

Petak, 8.6.2018. u 17.00

500 godina (dok.) r. Pamela Jejts, Guatemala, 2017

500 godina prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji od suđenja bivšem diktatoru generalu Riosu Montu za genocid do narodnog pokreta koji je svrgao s vlasti tadašnjeg predsednika Ota Pereza Moline. Film 500 godina rađen je iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja i bavi se univerzalnim temama pravde, rasizma, moći i korupcije i teškoćama s kojima se borba za pravdu u njihovoj zemlji suočava.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=500-godina

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare