SLEM: Nagrada za najbolji aforizam Ljubisavu Grujiću

LESKOVAC

U Leskovačkom kulturnom centru proglašenjem najboljeg aforizma na konkursu koji je održan u periodu od 1. jula do 31. avgusta završen je ovogodišnji SLEM, Satirična leskovačka mućkalica.

Pobednički aforizam glasi „Teško je živeti od prvog do prvog. Mnogo bolje žive oni koji žive od drugog“  a autor je  Ljubisav Grujić iz Požarevca.

Njemu je nagradu,  u ime organizatora festivala,  uručio Dragan Stošić, a dobio je na poklon i autoportret Miodraga Veličkovića, koji mu je u ime porodice darivala Jelena Vasić, ćerka Miodraga Veličkovića.

Nakon što se Ljubisav Grujić predstavio svojim aforizmima, glumac Gile Branković je pročitao najbolje aforizme na konkusu, a zatim su nastupili i poznati aforističari Aleksandar Čotrić i Bojan Ljubenović.

Veče je završeno predstavljanjem leskovačke humorističke scene. Publika su se predstavili prof. dr Dragomir Radovanović, književnik i satiričar, Zoran Davinić, književnik, Zoran Jovanović, aforističar i pesnik, Mija Kulić, humorista i radio voditelj i Mira Đermanović, pesnikinja.

Drugi dan SLEM-a je počeo u knjižari Stošić, gde su održane dve tribine. Prva je bila na temu „Mesto i uloga satire danas“, a govorili su Aleksandar Čotrić aforističar i književnik, Bojan Ljubenović novinar i aforističar, prof. dr Dragomir Radovanović književnik i satiričar, Saša Dimitrijević karikaturista i Ljubisav Grujić aforističar. Iz njihovih izlaganja se moglo zaključiti da danas nisu dobra vremena za satiričare, jer je sve manje mogućnosti da oni svoje radove objave. Kad se to i desi, onda nema honorara, tako da je sve teže naći mlade ljude koji bi se bavili ovim vidom književnosti.


Druga tribina je bila posvećena najnagrađivanijem balkanskom karikaturisti (105 nagrada na mnogim domaćim i svetskim konkursima za karikaturu), novinaru, aforističaru, nekadašnjem tehničkom uredniku „Naše reči“ Miodragu Veličkoviću.

O njegovom liku i delu govorili su Marko Stojanović, strip scenarista i teoretičar, Jurica Dikić, strip crtač i teoretičar, i Nikola Milićević, novinar i književnik, urednik leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč.

Oni su zahvalili organizatoru SLEM-a što na ovaj način čuva sećanje na Mivela, kako je Miodrag Veličković potpisivao svoje karikature, uz preporuku da se na narednom SLEM-u organizuje i izložba njegovih radova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare