Skupštinska govornica kao poligon za lične razmirice

LESKOVAC

U leskovačkoj Skupštini grada se često čuju uvredljive reći I diskusije koje imaju ličnu notu I uvrede, najčešće su upućene opozicionim odbornicima kao odgovor na njihove kritike vlasti I predloge.

U ovakvom reagovanju prednjače “mladi lavovi” gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića  iz Gradskog veća a I on sam često ima ovakve diskuije koje imaju lične kvalifikacije .

Tako skupštinska govornica često postaje poligon za lične obračune umesto razmene mišljenja I predloga koji su u interesu građana koji su I birali odbornike.

Leskovačka skupština broji 75 odbornika. Najbrojnija odbronička grupa je „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, koju čini 45 odbornika. Socijalistička partija Srbije ima 11 odbornika, a Grupa građana „Za Leskovac – ZAJEDNO“ 6, koliko ima i „Jedinstvena Srbija“, a Grupa građana Gojko Veličković 3. Sa liste „Milan Stamatović-Zdravo da pobedi-Dragan Jovanović – Bolja Srbija-Zdrava Srbija“ je tri od četiri odbornika prešlo u SNS.

Skupštinsku govornicu kao opozicija mahom koristi Grupa građana „Za Leskovac – ZAJEDNO“ i njihove diskusije često znaju da izazovu brojne polemike i rasprave. Pored njih, kritiku vladajućoj koaliciji upućuje i Dragan Savić („Milan Stamatović-Zdravo da pobedi-Dragan Jovanović – Bolja Srbija-Zdrava Srbija“), te odbornik Socijalističke partije Srbije Živojin Stefanović, koji se, kada upućuje kritike, ogradi i kaže da nastupa kao samostalni odbornik, a ne kao član Socijalističe partije Srbije, i da predsedavajući (Aleksandar Đurović, SPS, prim. I.S.) zbog toga može da ga isključi iz stranke). Savić, inače već duže vreme ne prisustvuje sednicama zbog bolesti, dok Stefanović dolazi povremeno, kako sam objašnjava, samo kada je neka tačka o kojoj ima šta da kaže.

A kako to izgleda, najbolje pokazuje primer sa ove sednice Skupštine grada .

PREDLOG

Na 23. sednici šef odborničke grupe „Za Leskovac – ZAJEDNO“ Nenad Zdravković je istakao da njegova odbornička grupa želi da bude konstruktivna opozicija koja neće samo da kritikuje ono što radi vlast, nego i da predlaže konkretna rešenja. Zato su imali predlog za dopunu dnevnog reda, gde je tražio da se uvrsti tačka „Predlog odluke o dodeli novčane pomoći za decu i zaposlene u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama“. On je pojasnio  da je ovakav predlog već usvojen u Skupštini Grada Beograda, te da deca van Beograda nisu deca drugog reda, ne treba ih diskriminisati, nego treba da dobijaju isto što i deca u prestonici.

„Da li su deca, vaspitači i nastavni kadar u Beopgradu iznad naše dece, vaspitača i nastavnog osoblja? Mi ćemo sada na delu videti da li u ovoj skupštini sede poslušnici koji su u ovoj sali samo da bi završavali lične poslove i lične karijere, da bi zapošljavali svoje porodice, imati na trenutak dovoljno svesti i lične hrabrosti.da glasaju za ovaj predlog.“

Nakon što skupštinska većina nije usvojila ovaj predlog, usledio je ciničan aplauz i povici „bravo“ od strane predlagača.

Nakon ovog usvojena je jedna tačka dnevnog reda, a kada se prešlo na novi predlog za dnevni red za govornicu je stao Nebojša Cakić (Za Leskovac – ZAJEDNO) i obratio se građanima Leskovca, rekavši da se vlast „hvali kako ima na računu 800 miliona dinara, ali ne žele da ih potroše za našu decu, ali ćete ih potrošiti tako što ćete napuniti džepove beogradskih tajkuna. Svaka vam čast.“

A šta kaže gradonačelnik?

Nakon njega za govornicu je stao i gradonačelnik Goran Cvetanović ukazavši predsedavajućem Aleksandru Đuroviću da je dozvolio kršenje poslovnika, jer je odbornik Cakić i nakon završene tačke govorio o tom predlogu.

„To ste trebali Vi da im kažete, ali pošto niste, onda ću ja da kažem. Zahtev za dopunu dnevnu reda gde se predlaže dodela novčane pomoći za svu decu i zaposlene u obrazovnim institucijama uopšte ne zadovoljava osnovne uslove za uručivanje predloga. Čak ni to nisu naučili, a odbornici su već osam godina. Predlogom odluke nisu definisani u preambuli zakona koji jesu pravni osnov za donošenje svake odluke, niti je predlogom definisan postupak dodele novčane pomoći, a što bi morali da čine osnovne elemente i članove predloga odluke. Definicija da će realizaciju ove odluke vršiti Gradska uprava je nedovoljna, jer ne daje uopšte elemente za realizaciju iste. Sva sredstva za realizaciju svih odluka skupštine moraju biti predviđena Odlukom o budžetu, koji smo mi već usvojili, ovo je naknadna pamet ili reakcija po potrebi ili kako nešto izađe, daj da i mi predlažemo.“

Reakcija

Na ovo je reagovao replikom Nenad Zdravković rekavši da „uvek kada mi iznesemo neku istinu, naiđemo na predstavu i farsu. Očekivao sam da čovek koji je profesionalac i koji je plaćen da vodi ovaj grad prvi podigne glas čim je čuo da će Šapić to da radi, uputi otvoreno pismo predsedniku Aleksandru Vučiću i kaže da je Leskovac najsiromašniji, sa najnižim platama i da naša deca nisu deca drugog reda, ako se daje u Beogradu, mora da se da i nama, posebno što imamo 800 miliona na računu… Ali, ne, mi smo došli do toga da raspravljamo kako smo napisali predlog. A mi smo ga doslovce prepisali onako kako je predat i prihvaćen u Beogradu.“

Na ovo je ponovo reagovao gradonačelnik Cvetanović i dodao da postoji poseban zakon o glavnom gradu.

„Da je ova odluka doneta u bilo kom drugom gradu, sem Beograda, onda bi ovo imalo smisla.“

Kad hirurg optuži neurologa da “leči gluposti”

Skupštinska govornica često je i pravo poprište, gde su se termini tipa „nesposobni“, „lopovi“, „sramota“, „upropašćivači svega“, itd., odomaćili, ali se, često, dobacuju ovi i slični izrazi i sa mesta. Stiče se utisak i da sama govornica služi za neka razračunavanja koja nisu tema dnevnog reda, nego pokušaj dezavuisanja političkog protivnika u pogledu stručnosti.

Tako je, na primer, u žaru diskusije oko neophodnih mera u održavanju sednice povezanih sa koronom, šef odborničke grupe SNS, inače leskovački hirurg i direktor hirurškog bloka u leskovačkoj bolnici dr Predrag Ivanović za skupštinskom govornicom neurologu dr Nenadu Zdravkoviću, koji je iz opozicione Grupe građana “Za Leskovac ZAJEDNO” , rekao je da je “tamo neki neurolog koji leči neke gluposti”. Zdravković mu nije ostao dužan, optuživši ga da „već dve godine ne operiše, nego samo asistira pri operacijama, ali uredno potpisuje te operacije“.

Mlade nade protiv odbornika

Ali, ne koriste samo odbornici skupštinsku govornicu kao poligon. Tokom rasprave o budžetu član Gradskog veća Stefan Kitanović je optužio odbornika Nebojšu Cakića da je tokom iznošenja brojki iz ranijih godina to učinio paušalno i dodao i da je uveren da Cakić i svi ostali moraju biti svesni da „oko ovakvih pitanja i strateških pravaca trebamo biti jedinstveni zbog našeg grada i prevashodno zbog Leskovčana. Nadam se da ne grešim, jer onda ne vidim i ne prepoznajem vašu svrhu ovde.“ Kitanović je dodao i da „kada bi opozicioni odbornici izašli iz zone političkog prepucavanja, onda bi i oni uvideli da je Leskovac danas jak i vodi zdravu ekonomsku politiku. Kažem opozicioni, a zaista nisam siguran koliko su opozicioni ili ne.“ On je rekao i da je „nakon obraćanja odbornika Zdravkovića na prošloj sednici dobio dosta poziva i pitanja u vezi sa, verovali ili ne, vašim nadimkom odborniče. To nije u mom stilu i biću korektan, pa ću ostaviti vama prostora da to sami kažete, ukoliko se ne stidite nadimka koji vam nisam dao ja, nego ljudi koji vas bolje poznaju.“

Njegovo izlaganje je izazvalo dodatne polemike, pa je najpre reagovao Nebojša Cakić i prozvao predsednika skupštine Aleksandra Đurovića za to što dozvolio da Kitanović vređa odbornike ne opomenuvši ga za to, a Kitanoviću zamerio što je pričao o nekim drugim stvarima, a ne o onome što je na dnevnom redu.

I odbornik Zdrave Srbije Dragan Savić je takođe zamerio Stefanu Kitanoviću na ponašanju ocenivši je kao „nezabeleženu drskost, osionost i bahatost jednog mladog čoveka i plaćenog funkcionera. Predsedavajući ne samo da je trebao da mu oduzme reč, nego i da ga udalji sa skupštine. Vi kao plaćeni funkcioner morate da imate veći stepen tolerancije u odnosu na druge! Šta bi trebao da radi i kaže gradonačelnik Cvetanović što mi o njemu govorimo i ovako i onako?“ Savić je preporučio Kitanoviću da presluša šta je rekao i da se sledeći put izvini odbornicima koje je uvredio.

Raspravu je prekinuo gradonačelnik Goran Cvetanović koji je rekao da su i Kitanovića vređali i zamolio ga da napusti skupštinsku salu, što je Kitanović i učinio.

Inače, iako se gradonačelnik Goran Cvetanović za govornicom najčešće trudi da bude neko ko je upućen u sva dešavanja i sve može da pojasni i objasni, zna i da „pohvali“ nekog iz opozicije, uz jendo veliko ALI. Tako je uputio reči hvale za odbornika Dragoljuba Živkovića (Za Leskovac ZAJEDNO), koji je profesor na Univerzitetu u Nišu, ali i prvi čovek lokalne samouprave u periodu posle 5. oktobra 2000. godine do kraja 2002. Cvetanović je rekao da izuzetno ceni njegovu stručnost, da mnogo nauči iz njegovih izlaganja, ali je i rekao da Živković „nije ništa uradio za vreme svog mandata i da iza njega nije ostalo ništa, čak ni jedno drvo nije posađeno.“

Ivan Spirić

”This article is produced within the project Back to Basics – Parliament as a Backbone for the Rule of Law that is financially supported by the European Union. The contents of this publication  are the sole responsibility of Regionalna informativna agencija JUGpress and may in no way be taken to reflect the views of the European Union“.

„Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je  odgovoran/na/no Regionalna informativna agencija JUGpress i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije”.

logo.jpg
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare