SKUPŠTINA NUNSA : ZATRAŽENO POTPISIVANJE OPŠTEG KOLEKTIVNOG UGOVORA

 

BEOGRAD
(FoNet-JUGpress)Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je da danas novinari u Srbiji žive lošije i rade u težim uslovima nego pre godinu dana, a izloženi su pritiscima i politike i poslodavaca.Pritisnuti egzistencijalnim problemima budimo se svakog dana sa strahom da li ćemo zadržati radno mesto, rekao je Obradović, koji je na godišnjoj Skupštini NUNS podneo Izveštaj o radu tog udruženja u periodu april 2014 – maj 2015. godine.

On je ocenio da se i u tom periodu nastavilo “srozavanje ugleda novinarske profesije” i istakao da je položaj novinara sve teži, kao i da je opšta medijska slika u Srbiji danas gora nego pre godinu dana.

Beta (Nenad Petrović)

Govoreći o bezbednosti novinara, Obradović je naveo da je, prema podacima NUNS, u 2014. bilo 23 napada na novinare, od čega 12 fizičkih nasrtaja, dok je u prvih pet meseci ove godine bilo 15 prijavljenih napada.

Uprkos obećanjima MUP i formiranja specijalnog istražnog tima i dalje je nepoznato ko je mučki prebio urednika FoNeta Davora Pašalića, rekao je Obradović i dodao da ostaju nerasvetljeni i zločini u kojima su stradali Dada Vujasinović i Miroslav Pantić.

Obradović je istakao da su u ovom periodu zabeležene pojave koje su uticale da se pogoršava generalna ocena o stanju medijskih sloboda i sloboda izražavanja i podsetio na izveštaje Evropske komisije i više međunarodnih organizacija.

Često je isticano da se sužava prostor za kritički dijalog u medijima, rekao je Obradović i podsetio da je ukinuta emisija “Utisak nedelje”, a autocenzura postaje sve ozbiljniji problem.

On je naglasio da je tabloidizacija veoma uočljiv problem srpske medijske scene, jer je “aktuelna vlast od tablioda učinila efikasno sredstvo za anesteziju kritičkog dijaloga u Srbiji”.

Obradović je ocenio i da je u Srbiji danas prisutna dominacija jednoumlja u medijima.

Podsetio je da je u avgustu prošle godine usvojen set medijskih zakona, kao i da je Ministarstvo kulture i informisanja donelo podzakonske akte, čime su stvoreni uslovi za pokretanje medijskih reformi.

Prema njegovim rečima, prelazak sa budžetskog na projektno sufinansiranje medija, koje je počelo 1. januara ove godine, već daje određene rezultate.

Obradović je podsetio da je u oko 70 gradova i opština raspisan konkurs, kao i da su u radu većine komisija učestvovali predstavnici medijske zajednice, i najavio da će na kraju godine sumirati rezultate i predložiti izmene da u 2016. godini ne bi bile ponovljene greške koje se sada javljaju.

U ovom trenutku je veoma teško, istakao je Obradović, donositi konačne sudove kada je u pitanju privatizacija medija, jer će prvi rezultati moći da se vide posle 1. jula.

Za NUNS je, dodao je, važno da opstane što veći broj medija i da novi vlasnici podignu opšti kvalitet informisanja, ali i da poštuju sva prava zaposlenih.

Novinar Filip Mladenović predložio je da NUNS do sledeće Skupštine insistira da se potpiše opšti nacionalni kolektivni ugovor, kojim bi se garantovali minimalni uslovi za novinare, kao i da se u prostorijama Medija centra, na “stub srama, jednom mesečno kači sve ono što je bilo nisko i bedno u ovom društvu”, bilo da su u pitanju gafovi političara ili kolega iz tabloida.

Novinar Jelka Jovanović rekla je da u Srbiji “sa ovim zakonima u novinarskoj profesiji nema ko da potpiše kolektivni ugovor” i dodala da je potrebno da se promene zakoni koji će to omogućiti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare