Skupština Kosova izglasala nepoverenje Kurtijevoj Vladi, SAD podržavale Francuska i Nemačka bile protiv

PRIŠTINA

Skupština Kosova izglasala je kasno sinoć nepoverenje Vladi Albina Kurtija sa 82 glasa za, 32 protiv i jednim uzdržanim.

Inicijativu o glasanju za nepoverenje Vladi podneo je Demokratski savez Kosova, koji je bio koalicioni partner Samoopredeljenja.

DSK je to odlučio nakon što je premijer Kurti razrešio ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua, bez prethodnih konsultacija sa tom strankom, kako je nalagao koalicioni sporazum.

Kurti je zamerio Veljiuu zbog izjave da je “protiv stava premijera Kosova u vezi sa vanrednim stanjem, i što je širio paniku navodeći da broj obolelihod korona virusa raste iz sata u sat”.

Vlada Aljbina Kurtija trajala je svega 51 dan.

Kurti je ranijih dana ali i juče izjavljivao da iza rušenja njegove Vlade stoje SAD i da je on bio smetnja navodno već postignutom dogovoru izmedju predsednika Kosova Hašima Tačija i Srbije Aleksandra Vučića.

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, podržao je juče održavanje zasedanja skupštine privremenih prištinskih institucija, gde će se raspravljati o izglasavanju nepoverenja vladi Aljbina Kurtija.

Grenel je podelio objavu ambasadora SAD u Prištini Filipa Kosneta na Tviteru, gde je ambasador naveo da je zadovoljan što će ta sednica biti održana, prenosi Kosovo onlajn.

“Kao što sam danas rekao premijeru, važno je za skupštinu i sve kosovske institucije da poštuju ustav”, naveo je, između ostalog, Kosnet na Tviteru.

Dok je iz američke ambasade indirektno pozdravljena namera DSK da obori vladu kojoj i dalje formalno pripada, iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke i Francuske zahtevali su odlaganje glasanja za svrgavanje vlade Aljbina Kurtija.

Zajedničkom izjavom, zahtevali su da se rasprava za nepoverenje Kurtijevoj vladi barem odloži.

“Francuska i Nemačka su zabrinute zbog političke situacije na Kosovu, u vreme kada je potrebno političko jedinstvo da bi se suočilo sa krizom zbog Kovida-19”, naveli su u saopštenju.

“Kosovu je potrebna stabilna i u potpunosti funkcionalna vlada da bi se nosila s krizom. Zbog toga pozivamo da se glasanje o nepoverenju Vladi ponovo razmotri ili odloži “, navodi se u saopštenju.

Podsetili su na podršku prioritetima kosovske vlade, kao što je suzbijanje korupcije i podrška društveno-ekonomskom razvoju, i najavljuju spremnost da pojačaju konkretnu podršku Kosovu u ovim oblastima.

“Što se tiče odnosa Kosova i Srbije, očekujemo da obe strane preduzmu neophodne korake kako bi uklonile prepreke za nastavak dijaloga”, navodi se u saopštenju Nemačke i Francuske i pozdravlja odluka kosovske vlade da ukine taksu na robu iz centralne Srbije.

“Kada se steknu uslovi za nastavak dijaloga i kada se prevaziđe kriza sa Kovidom-19, predsednik Makron i kancelarka Merkel planiraju da organizuju samit u Parizu, kojem će prisustvovati lideri obe strane i visoki predstavnik Borel” , podvlači se u saopštenju.

Ističe se da je “spor između Srbije i Kosova evropsko bezbednosno pitanje, tako da će Evropska unija nastaviti da ulaže napore za pomoć nakon što se obe strane dogovore da nastave razgovore između njih. Uslediće i koordinacija sa našim partnerima, posebno sa Sjedinjenim Državama “, dodaju Nemačka i Francuska.

“Cilj dijaloga treba da ostane potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije sveobuhvatnim, konačnim i pravno obavezujućim sporazumom. Postizanje ovog cilja uslov je za obe strane da se pridruže Evropskoj uniji.”

olduku o rušenju Kurtijeve Vlade nba društvenim mrežama komentarišu i Albanci sa juga Srbije koji je smatraju sigurnim znakom da će doći do pripajanja ovih opština Kosovu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare