Skupština grada Niša oduzela pravo korišćenja utrina selima Gornji Matejevac i Jasenovik

NIŠ

Na osnovu Odluke Skupštine Grada Niša PRESTAJE PRAVO KORIŠĆENjA sela Gornji Matejevac, na nepokretnosti – katastarskoj parceli broj 73, na mestu zvanom „Belin vrh“ -pašnjak u površini od 38,96,24 ha i sela Jasenovik na nepokretnosti – katastarskoj parceli broj 102/1 na mestu zvanom „Parkač“ – pašnjak u površini od 47,35,85 ha, saopštio je danas Gradski odbor Zajedno-Moramo iz Niša.


“Ova Odluka je donesena na hitnoj sednici SG Niša, po hitnom postupku, pod velom tajni, bez odgovora na mnogobrojna postavljena pitanja, bez javne rasprave, bez mišljenja GO Pantelej, bez dužnog obaveštenja meštanima, bez izmene prostornog plana i prenamene zemljišta koje se očekuje iz poljoprivrednog u građevinsko, bez procene uticaja na životnu sredinu a pomenute parcele su naslonjene na seoska naselja.

smart


Ovom Odlukom prekršen je:

 1. Zakon o poljoprivrednom zemljištu,
 2. Uredba o načinu i uslovima i postupku za davanje poljoprivrednog zemljišta na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe,
 3. Pravilnik o uslovima i postupku davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini
 4. Zakon o povraćaju utrina i pašnjaka selima na korišćenje
  Zbog svega gore navedenog kao odbornik u GO Pantelej i meštanin Gornjeg Matejevca organizujem protest pod nazivom: „NE DAMO VAM UTRINE I PAŠNjAKE“
  Protest će se održatu u centru sela Gornji Matejevac, na tribini fudbalskog stadiona „Jedinstvo“ iza Zadružnog doma, dana 04.maja 2023.godine, sa početkom u 18.00 časova a biće pozvani svi građani Matejevca i okolne na čije živote ovakva Odluka može da utiče i čije dostojanstvo je pogaženo.
  Zahtevi upućen sa protesta biće:
 5. DA SE PONIŠTI ODLUKA O PRESTANKU PRAVA KORIŠĆENjA PAŠNjAKA SELIMA GORNjI MATEJEVAC I JASENOVIK,
 6. DA SE POKRENU ADEKVATNI SUDSKI I UPRAVNI POSTUPCI,
 7. DA SE POSTAVI PITANjE ODBORNICIMA SG NIŠA: ČIJI SU ONI PREDSTAVNICI? ZAŠTOGLASAJU I DONOSE ODLUKE A DANISU UPOZNATI SA MATERIJOM, DA NEMAJU POJMA O ČEMU SE RADI I ŠTA SE TU PREDVIĐA?
  DA LI SU SVESNI KAKVE POSLEDICE PO STANOVNIŠTVO I ŽIVOTNU SREDINU MOŽE DA UZROKUJE NjIHOVA ODLUKA?
  Da se radi o nečem lepom i korisnom sigurno bi se pohvalili. Ne bi krili od javnosti i ne bi donosili Odluku na brzinu i po hitnom postupku. Na protestu će biti predočene i sve mogućnosti koje ovakva Odluka ako ostane na snazi predviđa”, navodi se u saopštenju koje potpisuje ispred “ZAJEDNO – MORAMO“ Slaviša Dinić. (kraj) SZ/MN
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare