Skupština albanskih odbornika u subotu, usvajaju Političku odluku

BUJANOVAC

Predstavnici svih stranaka koje deluju medju Albancima u  Bujanovcu, Preševu I Medevedji I predstavnici nevladinog sektora  dogovorili su se na današnjem sastanku u Bujanovcu da Skupština svih albanskih odbornika iz ove tri opštine bude održana u subotu 14. jula i da na njoj bude usvojena  “politička izjava” koja se odnosi na političke dogadjaje u regionu, rekao je predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa veceras za JUGpress.

U tu svrhu je danas formirana I komisija od predstavnika svih političkih stranaka koja će pripremiti tu izjavu.

“Zahtevi će biti poštovanje potpunog reciprociteta sa severom Kosova I onim što Srbi koji žive tamo dobiju na predstojećem dijalogu u Briselu”, rekao je Mustafa.

Na pitanje JUGpressa da li Albanci sa juga Srbije očekuju da će neko od njihovih predstavnika biti u pregovračkom timu iz Prištine u Briselu, kako je ranije bio zahtev upućivan prema rukovodstvu Kosova, Mustafa je rekao da “ne mora biti naš predstavnik u pregovaračkom timu”.

“Mi ćemo dati potpuni mandate institucijama Repubiike Kosovo da umesto nas pregovaraju da, na recipročan način,  sve što će dobijati  Srbi sa severa Kosova dobiju I Albanci u Preševskoj dolini”, objasnio je on.

Ovo je drugi sastanak predstavnika albanskih političkih stranaka sa juga Srbije.

Inicijator za ove sastanke je bio upravo Mustafa a prvi je održan 5. Jula u Preševu I nisu mu prisustvovali predstavnici dve vladajuće stranke u toj opštini, Alternativa za promene i Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca.

Danas su I njihovi predstavnici bili na sastanku u Domu kulture u Bujanovcu.

Skupština albanskih odbornika, zakazana za subotu, po prvi put će biti održana u Bujanovcu, tokom proteklih godina sednice su održavane isključivo u Preševu.

A inicijativa za njeno održavanje ja pokrenuta još u vreme kada su vojni avioni nadletali  Preševo, ubrzo posle incidenta sa hapšenjem šefa Kancelarija za KIM Marka Djurića u severnoj Mitrovici.

Poslednja sednica Skupštine abanskih odbornika održana je 12. septembra 2015. godine kada je doneta odluka o formiranju Asocijacije albanskih opština u Srbiji,

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare