Skup podrške Asanžu sutra u 14 časova ispred Doma novinara

BEOGRAD

Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) pozivaju koleginice i kolege da se sutra, u utorak, 20. februara u 14 sati okupimo ispred Doma novinara (Resavska 28) u Beogradu i pružimo podršku osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu uoči odluke suda u Londonu o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Saslušanje će biti održano u Kraljevskom sudu pravde u Londonu 20. i 21. februara. Sud će razmatrati Asanžovu žalbu na odluku ministra unutrašnjih poslova Velike Britanije da ga izruči SAD-u, kao i odluku sudije Barajcera da odbije veći deo tužbe protiv ekstradicije, koja je izrečena u januaru 2021. godine.

UNS, NUNS i SINOS, kao i koleginice i kolege iz Međunarodne i Evropske federacije novinara, koje predstavljaju skoro 200 novinarskih sindikata i udruženja, protive se Asanžovom izručenju SAD-u.

„Džulijan Asanž je objavio snimak koji je napravila američka vojska o ubistvu civila u Iraku 2007. Među ubijenima su bila i 2 novinara agencije Rojters. Asanž je objavio snimke tog ratnog zločina i zbog toga je kriv. Zašto je kriv? – Novinarstvo nije zločin. Novinarstvo je javno dobro jer od profesionalnog novinarstva ima koristi svako društvo, svaki građanin“, napisali su UNS, NUNS i SINOS u pismu ambasadi i Vladi Velike Britanije pre dve godine.

Udruženja i Sindikat tada su istakli da će odluka Vlade Velike Britanije o izručenju Asanža stajati kao trajna pretnja svakom istraživačkom novinaru, svakom borcu protiv prljavih projekata, nasilja i zločina bilo da iza njih stoje države, tajkuni, interesne grupe ili pojedinci, navodi se u saopštenju koje potpisuju UNS, NUNS i SINOSUNS, NUNS, SINOS. (kraj) saopštenje/LJS

Foto: Vikipedija

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare