Školski odbor Gimnazije podržao odluku direktora, učenici štrajkuju

LEBANE

Školski odbor Gimnazije u Lebanu, na sednici održanoj danas ( 22.04.2019. godine) doneo je odluku da se “podržava rad Teatra „Gimnazijalac“, ali zbog neblagovremenog obaveštenja direktora škole i školskog odbora o kojoj predstavi je reč i zbog neprimernog i vulgarnog sadržaja predstave, školski odbor ne podržava prikazivanje predstave u Kragujevcu zbog narušavanja ugleda škole. Takođe se ne podržava ni izvođenje recitacije pesme „Seljenje duše“ i nastup na Republičkom takmičenju u Valjevu iz istih razloga”.

U medjuvrmenu, učenici su počeli da štrajkuju ispred zgrade Gimnazije .

Školski odbor je “mišljenja” da sve vannastavne aktivnosti ne mogu da se izvode bez mišljenja pedagoga, psihologa i bez saglasnosti direktora škole” ali nije objašnjeno kako je moguće da se ova predstava psprema tri meseca a da je tek sada Školski odbor ustanovio da postoji neki problem.

U obrazloženju odluke Školkog odbora, u koju je JUGpress imao uvid, navodi se da je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja “predviđeno da Školski odbor razmatra poštovanje opštih principa, ostvarivanje ciljeva obrazovanja i vaspitanja i standarda postignuća i preduzima mere za poboljšanje uslova rada i ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada”.

“Školski odbor je na hitnoj sednici održanoj dana 22.04.2019. godine razmatrao mogućnost nastupa Teatra „Gimnazijalac“ sa svojom predstavom na Republičkoj smotri u Kragujevcu, kao i izvođenje recitacije pesme „Seljenje duše“ na rapubličkom takmičenju u Valjevu. Školski odbor je nakon preslušavanja audio snimka predstave koja treba da se prikaže kao i uvidom u tekst pesme „Seljenje duše“ utvrdio da su iste neprimerene i sa vulgarnim sadržajem, čije izvođenje bi štetilo ugledu škole u skladu sa zakonskim propisima, jednoglasno odlučio kao u izreci odluke”.

U uputstvu o pravnom sredstvu se navodi da je odluka Školskog odbora konačna.

“Licemerni Školski odbor Gimnazije je umesto o predstavi, na insistiranje direktora, raspravljao o republičkom takmičaru koji je recitovao pesmu Seljenje duše, i, na insistiranje direktora, doneo odluku da se učeniku zabranjuje učešće na Republičkoj smotri recitatora u Valjevu”, napisao je na svom fejsbuk profilu profesor srpskog jezika i rukovodilac Teatra Dušan Blagojević.


” (Inače, direktor je pročitao pesmu kad je prijavljivao učenika, udario pečat i potpis, ali se nevini intelekt kasnije dosetio.) A onda su se dotakli predstave i rekli da je neprimereno da se u predstavi nalazi deo teksta iz čuvene i kultne knjige za mlade Seks za početnike Jasminke Petrović. Naravno, predstavu niko nije video, a zaključke su izveli na osnovu desetominutnog snimka sa prve probe”, nastavlja dalje profesor.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare