Školarina poskupela na Filozofskom fakultetu i arhitekturi na GAF-u

NIŠ

Brucoši na dva od 14 fakulteta Univerziteta u Nišu od 1.oktobra, kada se upiše nova generacija akademaca, školarinu će skuplje plaćati u odnosu na svoje starije kolege.

Odlukam Saveta Filozofskog fakulteta školarina će sada iznositi 90.000 dinara  na osnovnim i master akademskim studijama, a na studijskom programu Arhitektura na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu 150.000 dinara. Do sada je na Filozofskom školarina iznosila 78.000, a na arhitekturi 90.000. Mada je školarina poskupela na ova dva fakulteta, na Filozofskom su odlučili da brucoši koji studiraju o svom trošku školarinu isplate umesto u dosadašnjih 10, u 12 mesečnih rata.

                  „Na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu školarinu od 150.000 dinara platiće samo samofinansirajući studenti na prvoj godini osnovnih akademskih studija. Školarina na drugoj godini iznosiće 100.000 dinara, a pošto oni imaju integrisane studije na trećoj, četvrtoj i petoj godini školarina je 90.000 dinara“, kaže profesor dr Vlastimir Nikolić, prorektor za nastavu na Univerzitetu u Nišu.

               Prema njegovim rečima školarine na fakultetima Univerziteta u Nišu nisu povećavane desetak godina.

               „Fakulteti sada podižu školarinu jer je poskupeo materijal koji se koristi u nastavi, a to neko mora da plati. Država ne daje dovoljno novca faklutetima za materijalne troškove pa se oni snalaze sami. Jedino redovno dobijaju novac za plate“, kaže dr Vlastimir Nikolić.

                Na 12 fakulteta Univerziteta u Nišu školarina za samofinansirajuće studente je ostala kao i prošle i prethodnih godina. I sam Univerzitet je dao predlog fakultetima da školarine „miraju“ jer se na taj način čuva standard studenata.

                 „Glavni razlog zbog čega školarine i dalje miruju na većem broju fakulteta, i oni o tome strogo vode računa, je što je u ovom delu Srbije prosečna plata daleko niža od  plata u Beogradu ili Novom Sadu. Osim toga, na fakultetima se trude da studentima koji su pri kraju studija a morali su da pređu u status samofinansirajućih studenata, olakšaju završetak studija“, dodaje dr Vlastimir Nikolić.                  Naniže školarine, 45.000 dinara, su na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu i na Mašinskom fakultetu na studijskom programu mašinsko inženjerstvo. Najviše školarine su do sada bile na Fakultetu  umetnosi i na dva studijska programa na Medicinskom fakultetu, stomatologija i farmacija, i iznosi 120.000 dinara. Školarina na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja iznosi 100.000 dinara. (kraj) VP/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare