Škola u Leskoviku privremeno se premešta u Dom kulture

NIŠ

Učenici Osnovne škole „Vojislav Ilić Mlađi“ iz Leskovika biće privremeno smešteni u prostorije nekadašnjeg Doma kulture u ovom selu. Trenutno deca nastavu pohađaju u krajnje neuslovnim uslovima. Stara školska zgrada je bukvalno ruinirana, za vreme kiše ili u zimskom periodu kada je sneg krov prokišnjava, na zidovima su napukline koje su se vremeom pretvorile u rupe, a škola nema ni taolet već deca koriste poljski WC a ruke peru tako što im učitelj ili pomočno osoblje u školi poliva vodu iz bokala iznad lavora. Meštani Leskovika su o tome obavestili Grad i Gradsku opštinu Crveni krst na čijoj se teritoriji selo nalazi sa molbom d aim izađu u susret i pomognu da dobiju školu dostojnu vremena u kome žive. Na poziv građana školu je obišla gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski koja je obećala da će naredne školske godine učenici pohađati nastavu u obnovljenoj školi, a da već danas predstavnici Direkcije za izgradnju grada biće na terenu sa rahitektom kako bi napravili predračun radova budući da je u planu da se na temeljima stare izgradi nova škola, a već iduće godine se očekuje i veći broj đaka.

                   “Žiteljima Leskovika i njihovoj deci sada problem rešavamo privremeno kako ne bi zimu dočekali u ovim vrlo lošem uslovima. Rešili smo imovinski problem nekadašnjeg Doma kulture i privremeno ćemo decu preseliti iz ove trošne škole u taj objekata koji se sada  renovira. Stručnjaci Direkcije za izgradnju grada izaći će na teren i napraviće predračun da vidiomo koliko će koštati izgradnja nove škole. Ovom selu je potrebna nova i veća škola jer već 1.septembra naredne godine ovde će biti mnogo više đaka nego  sada i zbog toga se radujemo jer je ovo selo koje ima perspektivu”, rekla je Sotirovski.

                         Da je škola jedan od najvećih problema sa kojim se sreću meštani Leskovika potvrđuju i oni sami, a pitanje je posebno osetljivo jer se radi o njihovoj deci i najmlađim žiteljima ovog sela. Trenutno ovu školu pohađa 8 učenika, a već naredne školske godine biće ih 15.

                        “Naš najveći problem je trenutno naša škola.Već duže  vreme tražimo pomoć oko škole a sada će naš zahtev biti i ispunjen. Škola spolja ni najmanje ne izgleda lepo, prokišnjava, rupe su svuda na plafonu, deca nemaju gde da peru ruke, koriste poljski WC. Škola postoji više od 80 godina i vreme je da dobijemo novu”, kaže Marina Milojević, meštanka sela Leskovik.

                        Pored  neophodne obnove škole, meštani su gradonačelnicu upoznali i sa drugim problemima. Selo je bez vode pa se u njemu često nalaze cisterne sa vodom, ne postoji ni prodavnica gde bi se oni snabdeli osnovnim životnim namirnicima, a u selu ne mogu da se koriste ni mobilni telefoni jer nema mreže, pa će Grad i pokušati da i ovaj problem reši.

                  „Decenijski problem je snabdevanje žitelja vodom posebno u letnjim mesecima. O tome ćemo razgovarati sa JKP „Naissus“ kako da se selu obezbedi i vodovodna mreža i koliko to košta. Pare će se uvek naći, sredstava ima i biće ih, potrebno je samo da se ljudi stpre dok probleme ne rešimo jer radimo prvo prioritete, a škola u ovom trenutku to jeste“, rekla je Sotirovski.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare