Škola stripa: Stigle nove nagrade i priznanja, samo iz Hrvatske šest nagrada

LESKOVAC

Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” organizovala je konferenciju za medije na kojoj su se pohvalili novoosvojenim nagradama i priznanjima sa nekoliko festivala u Srbiji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji. Sezonu nagrada otvorio je predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović koji na 19. Međunarodnom salonu stripa u Velesu „Veles 2020“ u Severnoj Makedoniji po četvrti put osvojio Grand Pri festivala, a na tom festivalu nagrađena je i šestogodišnja Jana Stojanović kao najmlađi učesnik.

Na istom ovom festivalu zapažno je i grupno učešće Leskovačke škole stripa. Zatim, na 2. festivalu dečijeg stvarašta „Umetnik iz školske klupe“ u organizaciji leskovačke Narodne biblioteke “Radoje Domanović“ u konkurenciji od blizu 1000 radova dece iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Nemačke Iva Cvetković osvojila drugu nagradu na likovnom delu konkursa. Početkom 2021. usledio je veliki uspeh u Hrvatskoj.

Na 5. Međunarodnom festival dečijeg stripa „Igre za decu u stripu“ Gunja 2020. svi učenici škole stripa koji su učestvovali na konkursu osvojili su nagrade žirija u konkurenciji od više stotina radova iz čitavog regiona. U pitanju su Lazar Nikolić, Dunja Avramović, Milica Stanković, Andrej Stanojević, Anastasija Vidanović i Staša Spasić. Potom je u Valjevu, na 4. Valjevskom strip festu, na čiji je konkurs pristiglo preko 100 stripova iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Urugvaja i Kanade, strip Marka Stojanovića i Marka Serafimovića osvojio treću nagradu festivala. I tu nije kraj nagradama, jer je na 4. Međunarodnom konkursu Strip kaiš 2020. u organizaciji Dečijeg kulturnog centra u Beogradu u konkureniciji bilo 870 radova iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Finske i Indije. Učenica Leskovačke škole stripa Dunja Avramović u kategoriji od 11 do 14 godina osvojila je drugu nagradu. Time je nastavila kontinuitet, budući da je u istoj kategoriji Anastasija Vidanović na prethodnom izdanju ovog festivala osvojila prvu nagradu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare