Škola “Josif Kostić” neće biti završena za još pet meseci

LESKOVAC

Nakon odobravanja projekta i potpisivanja ugovora o finansiranju izvođenja radova između Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije (KUJU) i Grada Leskovca (što se očekuje najdalje u narednih desetak dana) biće potrebno nešto manje od pet meseci za sprovođenje postupka nabavke, izbor izvođaća i izvođenje radova, navodi se u odgovoru grada Leskovca na pitanje Regionalne informativne agencije JUGpress kada će biti završeni radovi na rekonstrukciji Osnovne škole “Josif Kostić” koji su započeli u decembru 2017. godini , kada je i obećano da će trajati 100 dana.

JUGpress: Kada će biti završeni radovi na Osnovnoj školi “Josif Kostić” u Leskovcu?

Druga faza rekonstrukcije objekta OŠ Josif Kostić biće realizovana nakon što se odobri projekat – projektno tehnička dokumentacija za rekonstrukciju objekta od strane Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije (KUJU), odnosno kada se završi usaglašavanje projektnotehničke dokumentacije između Grada Leskovca, OŠ Josif Kostić kao naručioca projekta, Projektanta i KUJU. Postupak odobravanja projektno tehničke dokkumentaciji je u završnoj fazi.

Energetski pasoš, koji je bio potreban kao dopuna dokumentacije je urađen i dostavljen KUJU dana 14.6.2019. godine.

18.6.2019. godine dostavljen Izveštaj KUJU kojim su prihvaćeni svi projekti sem projekta hierotehničkih instalacija i dodatnih izmena predračuna za elektroinstalacije.

U direktnom kontaktu Projektanta i inženjera KUJU ispravljeni su svi nedostaci i danas su poslati revidirani Projekti za izvođenje.

Očekujemo finalno odobravanje i zaključenje Ugovora o realizaciji projekta.

Nakon odobravanja projekta i potpisivanja ugovora o finansiranju izvođenja radova između KUJU i Grada Leskovca (što se očekuje najdalje u narednih 10ak dana) biće potrebno nešto manje od 5 meseci za sprovođenje postupka nabavke, izbor izvođaća i izvođenje radova.

Treba napomenuti da je OŠ Josif Kostić izdato Rešenje o građevinskoj dozvoli dana 19.4.2019. godine, na osnovu Projekta za građevinsku dozvolu, a da se ceo proces odužio zbog usaglašavanja Projekta za izvođenje. 

2.      Koliko puta su probijani rokovi za završetak radova na ovoj školi i zašto?

Jedini ugovoreni rokovi koji su produženi su u okviru realizacije Ugovora o izvođenju radova na energetskoj sanaciji i adaptaciji objekta OŠ Josif Kostić sa ROOFS doo, gde je produženo izvođenje radova za 75 kalendarskih dana zbog nepredviđenih radova koji su morali da se izvedu.

Obzirom da radovi nisu potpuno završeni ovim Ugovorom, pristupilo se projektovanju završetka rekonstrukcije objekta, ali ne postoje zakonom ili ugovorom definisani rokovi koji nisu ispoštovani.

Grad Leskovac I Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije čine sve da, zajedno sa Projektantom angažovanim od strane OŠ Josif Kostić, što pre dođu do Projekta za izvođenje radova koji bi otklonio sve potencijalne nejasnoće I nepredviđene radove u fazi izvođenja radova.

3.      Ko je odgovoran za kašnjenje završetka radova na školi?

Radovi na rekonstrukciji OŠ još uvek nisu završeni jer su završeni samo radovi na energetskoj sanaciji I adaptaciji objekta, dok je u drugoj fazi predviđen završetak rekonstrukcije objekta. Projektnom dokumentacijom za energetsku sanaciju I adaptaciju nije predviđena kompletna rekonstrukcija objekta a posebno ne sa sanacijom međuspratne konstrukcije za šta je uočena potreba tek sa početkom izvođenja radova. Januara 2018.  godine urađena je Ekspertiza stanja međuspratne konstrukcije objekta OŠ Josif Kostić u Leskovcu koju je uradio Građevinsko-arhitektonski fakultet univerziteta u Nišu – Institut za građevinarstvo I arhitekturu, Odeljenje za ispitivanje konstrukcija. Ekspertiza je pokazala da je potrebno dodatno ojačanje međuspratne konstrukcije. Zbog toga je bilo potrebno da se izradi nova projektno tehnička dokumentacija.

Projektno tehničkom dokumentaciju za drugu fazu rekonstrukcije objekta definišu se radovi neophodni za kompletnu rekonstrukciju objekta kao i parterno uređenje.

4.      Da li je neko, zbog kašnjenja radova, bio kažnjavan?

Nijedan ugovoreni ili zakonom predviđeni rok nije prekršen, te u skladu sa tim nije ni pokrenut postupak kojim bi neko bio kažnjen.

5.      Koliko novca je do sada uloženo u radove na ovoj školi?

Ukupna vrednost Ugovora o izvođenju radova na energetskoj sanaciji I adaptaciji objekta je 71.642.067,10 dinara sa PDV-om (PDV u iznosu od 11.940.340,50 dinara). Kompletna sredstva su obezbeđena iz sredstava kojima raspolaže Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Grad Leskovac nije izdvajao sredstva za izvođenje radova.

6.      Šta je još ostalo da se uradi ?

Projektima za izvođenje radova na rekonstrukciji objekta OŠ Josif Kostić predviđeni su građevinski radovi na objektu, pre svega na sanaciji međuspratne konstrukcije, radovi na instalacijama vodovoda I kanalizacije, elektroinstalacije jake I slabe struje, mašinske instalacije I radovi na spoljnjem uređenju- parterno uređenje. Ukupna procenjena vrednost radova za sada je 52.621.742,60 dinara bez PDV-a odnosno 63.146.091,12 dinara sa PDV-om.

7.      Ko su izvodjači radova  ako podizvodjači na ovoj školi?

            Ugovorom o izvođenju radova na energetskoj sanaciji i adaptaciji objekta OŠ Josif Kostić, koji je zaključen posle sprovedenog postupka javne nabavke, definisano je da Grad Leskovac zaključuje ugovor sa Grupom ponuđača koju čine nosilac posla “ROOFS” doo sa sedištem u Novom Beogradu I član grupe ”Probanat izgradnja” doo iz Beograda. NIje bilo podizvođača.

Prati
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Stana
Stana
26 Juna, 2019 10:19 am

Nije dobro pitanje, pa su se izvukli odgovorom. Nije bilo kasnjenja u radovima, ali jeste u organizaciji intervencije. Treba da bude pitanje: ko je odgovoran za prolongiranje izrade projektne dokumentacije od marta 2018god do danas i da li je on sankcionisan!

AntiBOT
AntiBOT
27 Juna, 2019 3:30 pm
Odgovori  Stana

Upravo to je najvažnije pitanje. Ko je zabrljao prvi projekat jasno je ko dan, firma koja je radila projekat, Tojaga direktor ALERA i Jović koji je radio tender na kome je ova firma koja je radila projekat izabrana. Ko je i zašto odugovlačio sa projektom i ko i dan danas koči ceo posao treba da debelo odgovara, a suština cele priče je procenat od posla.

Проститутки Бишкека
2
0
Ostavite komentar.x
()
x