SJ: Zahtevamo hitnu presudu suda za napade na novinare u Severnoj Makedoniji

SKOPLJE – BEOGRAD – PODGORICA – PRIŠTINA – SARAJEVO – ZAGREB

Dana 16. februara, tokom snimanja reportaže iz OŠ „Naim Frašeri“ na području Gostivara, jedna osoba je verbalno, a zatim i fizički napala novinara Nevrija Ademija i snimatelja Zbulima Maksutija. Prema rečima novinara Nevrija Ademija, B.E. prvo je krenuo sa verbalnim uvredama i pretnjama, a potom uhvatio novinara za glavu i gurnuo ga niz stepenice škole. Ademi je dodao: „Sišao je u školsko dvorište i počeo da nas juri sekirom. Brzo smo seli u auto i uputili se u policijsku stanicu da prijavimo napad, a napadač nas je sve vreme pratio svojim automobilom do sela Negotino, Gostivar”. Policija je brzo reagovala i uhapsila počinioca.

Dragan Sekulovski, izvršni direktor Udruženja novinara Makedonije, izjavio je da je ovo jedan od najozbiljnijih napada koje je AJM zabeležio u poslednje vreme i da je neophodan brz zavšetak slučaja. „Ovakve agresivne napade na novinarske ekipe pravosudni organi bi odmah trebalo da sankcionišu, kako bi se sprečile slične situacije u kojima bi novinari i snimatelji mogli biti povređeni“, rekao je Sekulovski.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, solidarna je sa kolegama iz Severne Makedonije i oštro osuđuje ovaj napad. Pozdravljamo činjenicu da su nadležni brzo reagovali i očekujemo punu transparentnost nadležnih u ovom slučaju. Nadamo se da će nadležni ceo postupak sprovesti brzo i adekvatno kazniti počinioca.

Mreža sigurnih novinara će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje “BH novinari”

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare