SJ: Sankcionisati odgovorne za pretnje novinaru u Srbiji

PRIŠTINA – SKOPJE – SARAJEVO – ZAGREB – BEOGRAD – PODGORICA

U toku noći ili ranog jutra 19. na 20. septembar, nepoznati napadač (ili napadači) ostavio je dva pogrebna venca na ulaz u porodično imanje novinara i saradnika portal Pančevo Si Ti, Slobodana Dukića, u Šumarku, opština Kovin. Redakcija portala obavestila je nadležne – Policijsku upravu u Pančevu i Osnovno i Više tužilaštvo u Smederevu.

Slobodan Dukić navodi da je policija juče došla u njegovo kuću i uzela izjavu, te da su ga sinoć ponovo zvali da uzmu istu izjavu i da potpiše službenu belešku. Dukić ističe da je policiji rekao ko je osoba koju sumnjiči da je ostavila vence ispred njegove kapije, te da je od iste osobe telefonom dobijao pretnje prethodnih dana. Za mrežu SafeJournalists Dukić je istakao da pretnje dovodi u vezu s poslednjim tekstom u kojem je pisao da pomoćnik predsednice opštine Kovin, Dušan Maksimović, poseduje lažnu diplomu o stečenom visokom obrazovanju na novosadskoj Visokoj poslovnoj školi. ,,Poručujem im da me ovo neće zaustaviti i da ću u narednom periodu objavljivati ko sve u javnim preduzećima ima lažne diplome”, zaključuje Dukić.

,,Novinari portala Pančevo Si Ti već su godinama izloženi napadima, pritiscima, uvredama i brutalnoj difamaciji od strane funkcionera vlasti i režimskih medija, a i poslednji slučaj kolege Dukić jasno govori kakva opasna i bezobzirna ekipa sprovodi kampanju protiv nezavisnih novinara sa juga Banata.”, poručuje Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje zastrašivanje novinara i smatra zabrinjavajućim to što se neko osećao slobodnim da upadne na lični prostor novinara i tu ostavi vence koji prave aluziju na smrt. Mreža SafeJournalists pozdravlja brzu reakciju policije, te poziva da se što pre otkrije i adekvatno sankcioniše počinilac (ili počinioci).

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore    

  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare